Roosendaal

Zorgen in Roosendaal over mogelijk gedrogeerde horecabezoekers en medewerker

Afbeelding: Google Street View

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Needle spiking, de term komt de laatste tijd steeds vaker voorbij in de media. Er is sprake van als mensen, meestal in het uitgaansleven, met een injectienaald ongewild met een goedje worden geïnjecteerd dat ze ziek of in ieder geval duizelig maakt. Sinds afgelopen weekend heeft het begrip ook West-Brabant bereikt, na een incident in Roosendaal.

Vrijdagavond werden er meerdere mensen onwel bij de Roosendaalse uitgaansgelegenheid El Corazon aan de Markt. Er gaan wat verhalen rond op social media dat ook hier sprake was van needle spiking. De politie en gemeente nemen de kwestie zeer hoog op maar kunnen niet bevestigen of het werkelijk om die nieuwe, nare trend ging.

Uiteenlopende meldingen

Een woordvoerder van de politie reageert op de kwestie en noemt het ‘een opmerkelijke zaak’. Het is nog niet helemaal zeker wat daar gebeurd is. Er zijn inderdaad een aantal meldingen binnengekomen van onwelwording en daaronder bevindt zich één iemand die vertelde mogelijk geprikt te zijn. Anderen denken dat er misschien iets in hun drankje zat, of geven aan dat ze bij binnenkomst zich niet lekker voelden worden, de verhalen lopen uiteen. Er kwamen agenten ter plaatse en ook de ambulancedienst werd opgeroepen. Inmiddels zijn er camerabeelden bekeken maar daarop valt niets verdachts te ontdekken.

De aangifte die werd gedaan is als mishandeling en dus een strafbaar feit geregistreerd. Dat is namelijk hoe het stiekem toedienen van zo’n injectie met als poging te drogeren wordt opgevat door Justitie.

Geschrokken gemeente

Mede omdat het een landelijk fenomeen is dat steeds groter wordt, is er uitgebreid met de gemeente gesproken over het incident. Een communicatieadviseur legt uit dat men er geschrokken is van het incident. Hij vertelt dat er vijf of zes mensen een medische behandeling nodig hadden na hun bezoek aan de horecazaal vrijdagavond. Twee van hen zijn door ambulancepersoneel nagekeken. Er zijn er ook naar het ziekenhuis gegaan, zelfstandig of met hun ouders. Onder hen bevond zich tevens een medewerker van het horecabedrijf, aldus de gemeentewoordvoerder. “Wij nemen dit natuurlijk uiterst serieus. We zijn er van geschrokken en doen onderzoek, samen met politie en het ziekenhuis.” Hij geeft aan dat ook de eigenaar van El Corazon nadrukkelijk meewerkt aan het onderzoek.

De betrokken artsen en verpleegkundigen hebben tot nu toe geen sporen of indicaties kunnen vinden van injecties. Daarmee is echter niet gezegd dat er niets aan de hand was. De betreffende mensen moesten zich wel onder behandeling laten stellen.

Ongemerkt injecteren is lastig

In de RTL talkshow Beau zat deze week een arts die uitlegde dat voor het werkelijk met een injectienaald drogeren van iemand minstens vijftien seconden nodig zijn om de vloeistof te injecteren. In de praktijk is dat lastig ongemerkt te doen. “Wel is voor ons een feit dat er mensen onwel zijn geworden”, laat de communicatieadviseur weten namens de gemeente. “In ieder geval zodanig dat ze medische behandeling nodig hadden. Wij willen graag weten wat daaraan vooraf gegaan is. Er is iets aan de hand geweest en dat vinden we serieus genoeg om er nader onderzoek naar te doen.”