Nispen

Zorgen om nieuwbouw op molenerf Nispen: ‘Dit is funest’

Sven de Laet Sven de Laet

Het is een van de bekendste stukjes Nispen: de Molen Van Aerden met de omliggende decenniaoude gebouwtjes. Maar die gebouwtjes gaan binnenkort tegen de vlakte. Op die plek moeten zeven gloednieuwe rijtjeshuizen komen te staan. Tot frustratie van verschillende verenigingen. “Wij kunnen hier niet achter staan.”

En daar hebben ze meerdere redenen voor, vertelt Hans Geerts van De Westbrabantse Molens. “Ten eerste is het zonde. Dat al deze gebouwtjes hier nog staan, is uniek. Een stukje cultureel erfgoed. Dat zou niet mogen verdwijnen.”

Een wiek belandde boven op een dak. Een meter naast de plek waar een meisje sliep.

Maar dat is niet de enige reden, waardoor de komst van huizen onhandig zou zijn. “Er kleven risico’s aan”, vertelt John Verpaalen van de Stichting Levende Molens. “In het verleden hebben we vaker gezien dat er tijdens stormen flinke onderdelen van zo’n molen afwaaien. Zo belandde een wiek ooit boven op een dak. Een meter naast de plek waar een meisje sliep. Dat moet je toch niet willen?”

Ook is hij bang dat het nadelige gevolgen voor de molen zelf kan hebben. “Straks gaan de bewoners klagen over geluidsoverlast of slagschaduw. Voor je het weet mag die molen dan nog maar één uurtje per maand draaien. En dat is funest voor het mechanisme.”