Zorgen om toekomst Dorpshuis De Geerhoek in Wouw
Het bestuur van Stichting De Geerhoek in Wouw is ten einde raad. Tijdens de inspreekavond in de gemeenteraad van Roosendaal vroeg voorzitter Willem Reijnders aandacht voor de problemen waar het buurthuis mee kampt. Onder meer de hoge stookkosten en de onderbezetting baren de stichting zorgen voor de toekomst.
Aan de voorkant van de Geerhoek lijkt er niet zoveel aan de hand. Maar letterlijk en figuurlijk aan de achterkant van het gebouw zijn er zorgen over het dorpshuis. Reijnders, vergezeld door bestuurslid Wil Mensch, legt nogmaals uit waar de stichting tegenaan loopt. “Het gebouw is voor een groot deel klaar. Maar het duurt inmiddels zo lang voor de rest wordt afgemaakt.”
Houten wandje in plaats van stenen muur
Aan de achterkant van het gebouw laten Reijnders en Mensch zien waar de oude Geerhoek stond. In maart 2024 werd dat gebouw afgebroken, waarbij ook de riolering werd weggehaald. “De riolering is daarna ook nooit meer aangesloten aan het nieuwe gebouw, waardoor we ineens de uitwerpselen naast het pand zagen liggen”, vertelt Mensch. Het probleem met de riolering is inmiddels tijdelijk opgelost. Op de plek waar normaal een muur moet staan in de Geerhoek, staat een houten wandje die als muur moet dienen.
Reijnders legt uit dat die wand niet zorgt voor de juiste isolatie. “Buiten is het min drie graden, maar hier binnen zal het niet veel warmer zijn.” De stookkosten van het dorpshuis lopen daardoor de spuigaten uit. “In januari kregen wij een naheffing van maar liefst twaalfduizend euro”, zo vertelt de voorzitter. Reijnders geeft daarbij ook aan dat dit soort bedragen voor een dorpshuis niet op te hoesten zijn.
Mogelijk asbest in het dak
Verder bestaat er volgens de gemeente ook een mogelijkheid dat er asbest in het dak van het dorpshuis zit. “Daar wil de gemeente niks aan doen, omdat de kosten te hoog zouden worden”, vertelt Mensch. Het is voor het bestuur nog altijd niet bekend of er daadwerkelijk asbest in het dak zit, maar Mensch is heel duidelijk: “Wij vertrouwen het gewoon niet.”
Reijnders vindt het daarnaast frappant dat er na twee jaar nog altijd geen huurcontract getekend is. Dat was ook een van de redenen voor de voorzitter om in te spreken tijdens de gemeenteraad. Vanuit andere partijen (waaronder de VLP) werden er daarop raadsvragen gesteld aan het college. “Woensdagmiddag heb ik een gesprek met de wethouder over de voorkant van het gebouw. Daar hoor ik ook allemaal wilde plannen over”, vervolgt Reijnders.
Communicatie verloopt moeizaam
Reijnders denkt dat de gemeenteraad goed moet afwegen hoeveel belang zij hechten aan de functie van het buurthuis. “En dan met name op welke manier wij hier veilig de boel kunnen laten draaien.” Volgens Mensch loopt de communicatie met de gemeente verder bijzonder traag. Reijnders vult aan dat hij graag in gesprek zou willen met de gemeente om de taken van de beheerders en de eigenaars te bepalen. “Die lijst zou er moeten zijn en dan zou het opgelost kunnen worden. Maar er moet zeker ook wat aan de problemen gedaan worden.”
De gemeente Roosendaal laat desgevraagd weten niet te reageren op de zorgen rondom het dorpshuis. Dit komt doordat er raadsvragen over dit onderwerp in behandeling zijn.