Nispen

Zorgzame gemeenschap in Pastorie van Nispen

Emma Janvier Emma Janvier

Een nieuwe manier van samenleven, daar draait het vanaf nu allemaal om in De Pastorie in Nispen. In samenwerking met Alwel, Thuiszorg West Brabant, WijZijn en gemeente Roosendaal is het gebouw is afgelopen tijd omgetoverd tot een appartementencomplex met wel 20 woonruimtes. Die zijn bedoeld voor Nispenaren die elkaar willen ondersteunen in het dagelijkse leven.

“Een zorgzame gemeenschap gaat om mensen met -en zonder hulpvraag die samen kunnen leven en elkaar versterken door elkaar helpen en ondersteunen”, vertelt Ad van Rijen, bestuurder bij WijZijn. Volgens hem is het enorm belangrijk dat dit concept nu van start gaat in gemeente Roosendaal. “Nummer 1 prioriteit is de kwaliteit van leven,” licht hij toe. “Heel belangrijk is dat de bewoners een zinvolle dagbesteding hebben en kunnen uitkijken naar de dag van morgen.”

De zorg overnemen

Ook onderdeel van dit project is Thuiszorg West Brabant. Voor hun neemt een zorgzame gemeenschap veel druk weg, legt wijkverpleegkundige Anika Kerstens uit. “We streven ernaar om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, omdat de druk op de zorg op dit moment zo groot is. Als bewoners elkaar kunnen helpen met dingen als de krant uit de brievenbus halen of medicatie nemen zou dat echt heel mooi zijn.”

Samenleven

We krijgen een uitgebreide rondleiding van Mario Verstraten. Hij is met zijn 55 jaar de jongste bewoner in De Pastorie en woont er nu ruim een maand. “Je bent uiteindelijk in het leven om elkaar te helpen. Ik zet bijvoorbeeld de containers buiten en als er dingen spelen in het gebouw ben ik er natuurlijk om te ondersteunen.” Hij is nu nog jong en zet zich graag in voor zijn buren, met de hoop dat ze het over een aantal jaar ook voor hem zullen gaan doen.

Gerrit Wijngaarts was de allereerste bewoner in het complex. Nadat zijn been werd afgezet was hij op zoek naar een gelijkvloerse woonruimte. “Ik heb hier zes weken helemaal alleen gewoond, 20 kamers voor mezelf,” grapt hij. “Nu pakken ze er elke keer een paar af, maar ik weet in ieder geval waar de beste bedden zijn.” Hij hoopt snel zijn nieuwe buren te leren kennen.