Woensdrecht

Zuidkwartier zoekt oorlogs- en bevrijdingsbeelden 

De door gevechtshandelingen zwaar beschadigde Dorpsstraat in Woensdrecht.

Herbert Kats Herbert Kats

Wie nog beeldmateriaal heeft van de bevrijding van Woensdrecht kan daar Het Zuidkwartier mee verblijden. Dees Verbeek van de heemkundekring hoopt dat mensen thuis ‘actief gaan kijken’, zoals hij dat zo mooi noemt.

Aanleiding is de viering van 80 jaar bevrijding, in het weekeind van 24 t/m 27 oktober 2024. Het Zuiderkwartier grijpt die gelegenheid aan om het archief completer te maken.

Zolders

De verwachting is dat er op zolders en in lang niet meer geopende dozen nog veel materiaal te vinden is. Zelfs nog unieke beelden. De heemkundekring wil voorkomen dat zulke spullen bij het oud vuil terechtkomen en verdwijnen. Via social media verwacht Verbeek dat de oproep ook mensen buiten de regio bereikt.

Boek

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding schreven Jan van Elzakker en Louis Minnebach het boek Het verdriet van Woensdrecht. Daarin stonden naast de verhalen al veel foto’s. Of dat boek een update krijgt, is nog niet bepaald. “Daar moet ik echt het antwoord schuldig op blijven. Als er heel veel nieuw materiaal binnenkomt zou dat kunnen”, zegt Verbeek. Maar de heemkundekring wil in elk geval ruchtbaarheid geven aan de uitkomst van de actie.

“Dus, heeft u, nog foto’s of eventueel een film met betrekking op de Tweede Wereldoorlog en onze gemeente/regio, dan komen wij graag met u in contact. Ook andere oude foto’s van onze gemeente zijn uiteraard altijd welkom.” De heemkundekring aast niet op de originelen, maar wil digitale versies van de foto’s in het archief opslaan. Wie een voorbehoud maakt ten aanzien van publicaties kan dat aangegeven, Dan wordt er alleen een kopie opgeslagen.