Zundert

Zundert viert samen 80 jaar bevrijding: ‘Samen zijn is ook vrijheid’

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Anne van Egeraat Anne van Egeraat

      Tientallen mensen verzamelen zich maandag 5 mei voor het raadhuis in Zundert. Onder het genot van ‘bevrijdingssoep’ bewonderen ze oude militaire voertuigen, luisteren ze naar muziek en het belangrijkste: vieren ze samen de vrijheid.

      Gespannen wacht de grote groep mensen op de renners van atletiekvereniging DJA. In de nacht van zondag op maandag zijn zij vanuit Wageningen vertrokken met een bevrijdingsvlam. Samen legden ze – in estafettevorm – 130 kilometer af, met in de hand het bevrijdingsvuur.

      Iets voor 14.30 uur komt de groep maandag terug aan in Zundert. Onder muzikale begeleiding van de Japanse drumgroep Tomodachi Taiko en luid gejuich van de bezoekers worden de atleten verwelkomd. Na een korte toespreek is het de eer aan burgemeester Joyce Vermue om het bevrijdingsvuur officieel aan te steken.

      bevrijdingsdag zundert
      Het het bevrijdingsvuur in de hand kwamen de renners van DJA aan in Zundert (foto: ZuidWest Update)

      Ronald Cockx is één van de dertien lopers van DJA Zundert. “Het idee om dit te doen kwam vanuit de gemeente”, legt hij uit. “Daar kunnen wij alleen maar heel dankbaar voor zijn.” In groepjes van drie hebben de atleten de reis van Wageningen naar Zundert afgelegd. Twee per groep te voet, de ander met de fiets. Op die manier zou ieder zo’n twintig kilometer lopen. “Maar een van ons heeft 72 kilometer gelopen en een ander meer dan vijftig kilometer.”

      De tocht ging volgens Cockx verrassend goed. “Maar de laatste dertig kilometer merkten we wel dat het aan zijn eind was. Het overslaan van de nacht hakte erin en toen werd het zwaar.” Het uitbundige ontvangst op de Markt maakte een hoop goed.

      bevrijdingsdag zundert
      Samen met twaalf anderen rende Ronald Cockx van Wageningen naar Zundert (foto: ZuidWest Update)

      Na de ontsteken van het vuur en een bevrijdingstoespraak van de burgemeester, gaan de activiteiten nog door tot 19.00 uur. De bezoekers kunnen in gesprek gaan met de re-enactors die aanwezig zijn met hun voertuigen. Maar ook wordt ze gestimuleerd het gesprek aan te gaan met elkaar. “Want samen zijn en met elkaar kunnen praten, ook dat is vrijheid”, klonk de eerder gegeven speech van de burgemeester.

      We vertellen de verhalen om de waarde van vrijheid ook in de toekomst te behouden.

      Het is voor het eerst dat in Zundert in deze vorm de Bevrijdingsdag wordt gevierd. “Dat doen we speciaal vanwege tachtig jaar bevrijding”, legt burgemeester Vermue uit. Want ook in Zundert is flink gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Bijvoorbeeld de douaniers in Wernhout en de Vloeiweide waar veel slachtoffers zijn gevallen. Er zijn tal van verhalen in onze gemeente die wij willen doorvertellen aan de nieuwe generaties. Op die manier kunnen we de waarde van vrijheid ook voor de toekomst behouden.”

      bevrijdingsdag zundert joyce vermue burgemeester
      Burgemeester Joyce Vermue benadrukt het belang van vrijheid (foto: ZuidWest Update)

      Werkgroep 80 jaar bevrijding Zundert is mede verantwoordelijk voor het organiseren van het bijzondere evenement. Dat het zó druk bezocht zou worden, was niet verwacht. “Het was best even spannend”, vertelt werkgroep-lid Sjaak Duine. “We wisten niet hoeveel mensen er zouden komen. Niet iedereen heeft vrij op 5 mei.”

      Duine benadrukt nogmaals het belang van vrijheid vieren én waarderen. “Vrijheid is zo gewoon. We zijn het zo gewend geraakt dat zoveel dingen kunnen en mogen in Nederland. Het is goed om daar af en toe aandacht voor te vragen. Vrijheid is niet zo bijzonder.”

      bevrijdingsdag zundert
      Sjaak Duine is een van de organisatoren van de Bevrijdingsdag in Zundert (foto: ZuidWest Update)

      Het 4 en 5 mei comité heeft speciale bevrijdingssoep gemaakt voor iedereen die daar zin in heeft. De Heemkundigekring heeft houten kruisjes gemaakt voor allen die de oorlog niet overleefd hebben. Naast de Japanse drumgroep zijn er optredens van het bevrijdingskoor, de verschillende harmonieën uit de gemeente en zangtrio Lemonade.

      De bijzondere houten kruisjes, gemaakt door de Heemkundigekring (foto: ZuidWest Update)
      bevrijdingsdag zundert
      Drumgroep Tomodachi Taiko (foto: ZuidWest Update)
      bevrijdingsdag zundert
      Op het plein staan verschillende oude militaire voertuigen (foto: ZuidWest Update)