Zundert

Zundertse bierbrouwerij viert opening én 5-jarig bestaan

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het begon met een cadeau gekregen brouwcursus. En nu runt Jeroen van der Velden samen met zijn vrouw Wendy bierbrouwerij Het 58e Genot in Zundert. Binnenkort viert het stel de officiële opening van de brouwerij, maar óók het vijfjarig jubileum.

Jeroen en Wendy leerden elkaar in 2009 kennen. Toen had Jeroen de droom al om een eigen brouwerij te beginnen. In 2004 heeft hij samen met zijn vader namelijk een brouwcursus cadeau gekregen van zijn moeder. “Dat beviel eigenlijk wel”, begint Jeroen. De vervolgstappen: “Een cursus volgen, pannen verzamelen en de weckketel bij oma van zolder gehaald.”

De opening is nooit doorgegaan.

Het was 2016 dat Jeroen en Wendy het huis kochten waar ze hun bierbrouwerij konden beginnen: Het 58e Genot. “Het duurde een aantal jaren om het bestemmingsplan en de vergunningen rond te krijgen.” In 2019 begon het stel dan echt met brouwen. “7 juli 2019 hebben wij onze allereerste tripel gebrouwen.” In september volgde er een open dag. “En we besloten dat we toch eerst wel meer bier wilden brouwen voor we officieel wilden openen.” Het plan: eind maart 2020 het openingsfeest.

Maar ja, toen brak de coronapandemie uit. “De opening is dus nooit doorgegaan.” De afgelopen vijf jaren is het stel druk bezig geweest met het brouwen van nieuwe bieren. “Dat hebben we samen met familie en vrienden gedaan. We hebben samen nieuwe bieren bedacht, getest en gemaakt. Mijn vader helpt veel met de schoonmaak, want brouwen is meer schoonmaken dan brouwen. Het is eigenlijk echt een familie- en vriendenbedrijf geworden.” Bovendien kon er gewoon doorgewerkt worden tijdens de pandemie. “En dus konden we ook gaan verkopen. Dat is dus gewoon gebeurd.”

Naast het experimenteren en brouwen is er ook flink geklust aan de brouwerij. “Voorheen was de brouwerij een schuur met één deur”, vertelt Wendy. “We hebben puien gemaakt, er is een terras aangelegd.” Voor jonge bezoekers is er een speeltuin, zodat het voor de hele familie een leuk uitje is. “We zitten zelf ook lekkerder op een terras als onze kinderen het naar hun zin hebben.”

Het is leuk om met andere ondernemers samen te werken die in dezelfde fase zitten als wij.

Het is voor Jeroen en Wendy belangrijk om met hun brouwerij de connectie aan te gaan met hun omgeving. Dat betekent dat ze veel samenwerken met andere lokale ondernemers. “Je kan wel landelijk je bieren willen leveren, maar de binding met je eigen omgeving is veel belangrijker. Het is leuk om met andere ondernemers samen te werken die in dezelfde fase zitten als wij, die nog bezig zijn met opbouwen.”

Inmiddels bestaat het aanbod van Het 58e Genot uit veertien bieren. “Met onze Pumpkin Ale hebben we dit jaar een bronzen medaille gewonnen. Dat betekent dat het het derde beste pumpkin bier van Nederland is.” Welk bier Jeroen zelf het lekkerste vindt? “Ik vind ze allemaal lekker! Het wisselt natuurlijk per seizoen. In de zomer drink je liever een blond biertje dan in de winter.”

Als het gaat om toekomstplannen dan is het wel om de bieren ook buiten Zundert te gaan verkopen. “En onze openingstijden verruimen”, vult Wendy aan. “Maar ook dat mensen hier een feestje kunnen vieren. Bijvoorbeeld door barbecues te verzorgen samen met de lokale slager, op ons terras of een feestje in ons proeflokaal.”

Opening én jubileum

Zondag 7 juli, exact vijf jaar na het brouwen van het allereerste ‘Het 58e Genot-biertje’, wordt de opening dus alsnog officieel gevierd. “Er staan die dag een heleboel bieren op de tap”, vervolgt Jeroen. “We zorgen ook voor een lekker broodje. En samen met een lokale kaasboer hebben we een kaas gemaakt met als ingrediënt onze barley wine. Het moet een gezellige middag worden waar mensen onze bieren kunnen proeven.”