Zundert

Zundertse politiek botst over aankoop pand voor ambtenaren en sociaal domein

De nieuwe locatie aan de Hofdreef (foto: gemeente Zundert)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Zundert koopt het voormalige bedrijfspand van accountant Van Oers. Het gebouw ligt aan de Hofdreef in Zundert. Na een verbouwing is het de bedoeling dat de ambtenaren die nu nog in de ‘nieuwe Rabobank’ zitten, verhuizen naar de Hofdreef. Ook organisaties van het sociaal domein verhuizen naar het gebouw. Het debat over het voorstel is niet zonder slag of stoot verlopen.

Ondanks dat het voorstel uiteindelijk toch is aangenomen, ging het debat vooraf niet zonder slag of stoot. De oppositiepartijen vonden de deadline van 7 mei té kortdag. “Het lijkt wel of de marktpartij de gemeente gijzelt”, aldus de VVD. In de ronde zouden partijen al aan hebben gegeven het voorstel niet compleet genoeg te vinden. Toch moest er 6 mei een knoop doorgehakt worden. Uiteindelijk haalde het voorstel het en stemden de coalitiepartijen voor en de oppositie tegen.

2,7 miljoen euro

Voors en tegens worden genoemd. Het gaat om bedragen van 1,4 miljoen euro voor de aankoop en 1,3 miljoen euro voor de verbouwing die gevraagd worden. Dat maakt samen zo’n 2,7 miljoen euro. Een groot deel van de discussie ging over de jaarlijkse kosten en de afschrijvingstermijn.

Motie van treurnis

Uiteindelijk dienen Lokaal Perspectief, VVD, Onafhankelijke Partij Zundert en Dorps Belangen een zogenoemde motie van treurnis in. Zo’n motie wordt ingediend wanneer een partij een bepaalde gang van zaken betreurt. “Een zeer zeldzaam gebruikt instrument in deze raadszaal”, aldus Ad van Exsel namens Dorps Belangen.

Take de Beer van D66 geeft aan harde woorden gehoord te hebben tijdens het debat. Hij omschrijft de situatie als een zwarte dag voor de gemeenteraad van Zundert. “Wij moeten met elkaar nog eens goed het gesprek aangaan”, spreekt hij de raad toe. “Woorden als jammer en verdrietig passen bij deze motie”, zegt wethouder Ralph Bogers. De motie haalde het niet, met zes stemmen voor en tien stemmen tegen.

Het aangenomen voorstel

Er werken momenteel vijftig ambtenaren in de Rabobank aan de Bredaseweg. Dat gebouw wordt gehuurd door de gemeente. De voorkeur ligt bij een gebouw in eigen beheer, daarom kwam het voorstel om het gebouw aan de Hofdreef te kopen.

Voor deze vijftig ambtenaren komen er 32 werkplekken in het ‘nieuwe’ gebouw. Omdat organisaties van het sociaal domein ook naar datzelfde gebouw verhuizen, komen er werkplekken vrij in het raadhuis. Het gaat om Centrum Jeugd en Gezin, Loket ELZ, Werkplein Hart van West-Brabant, Vluchtelingenwerk, Surplus en de Vraagwijzer. “Het aantal werkplekken is dus voldoende”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Voordat alle partijen in het gebouw kunnen trekken, moet er verbouwd worden. Het is de bedoeling dat deze verbouwing begin 2026 start. Naast eigen werkplekken voor de alle organisaties, zullen er ook gedeelde ruimtes komen. Halverwege 2026 is het gebouw klaar voor de verhuizing. Wat er dan met de nieuwe Rabobank gebeurt, is niet bekend.