West-Brabant

Zwarte Cross leeft onder West-Brabantse jongeren: ‘Voelt als thuis’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een ‘milieuvriendelijke’ Tesla waar de rookwolken vanaf komen, het Holland Grolsch Huis en een mancave op wielen. Het zijn wat voorbeelden van creaties die meerijden met de Zwarte Cross, gecreëerd door West-Brabantse jongeren. De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en de grootste motorcross van de wereld. Er komen jaarlijks bijna 230 duizend bezoekers op af. Toch is het voor deze jongeren een stukje thuis. “Heel West-Brabant komt hier bij elkaar.”

‘Zodra de vrouw van huis is, dansen de mannen op tafel.’ Dat is het thema van de heren van KPJ Halsteren. Zij rijden met een wagen mee in de zogenoemde Cribsklasse. Bij de Cribsklasse geven de deelnemers een kijkje achter hun voordeur. Rijdende huiskamers, slaapkamers, badkamers, toiletten of tuinhuisjes. Alles mag meedoen. En dus maken Joost Gabriëls en zijn drie maten een mancave op wielen. “Met twee man zitten we in news kids-style lekker bier te drinken. Witte hempies, kort sportboekje, badslippers aan en gaan.”

Joost (tweede van links) en zijn maten met hun mancave.

Ook KPJ Nispen is al maanden fanatiek aan het bouwen, zij doen mee met twee wagens. Eén wagen rijdt ook mee in de Cribsklasse, het Holland Grolsch Huis genoemd. “We hebben een grote container omgebouwd het Holland Grolsch huis, hier gaat het dak eraf!”, vertelt Terence de Jong, één van de fanatieke bouwers. “Vanuit het huis spuiten we de toeschouwers nat met water en heel veel groene zeep.”

De tweede wagen, een gigantische gepantserde Tesla waar een flinke lading rook uitkomt, rijdt mee in de zwaargewichtklasse. “Deze Tesla is gebouwd met een knipoog naar de actualiteit. Alles moet milieuvriendelijker maar onze Tesla maakt flinke rookpluimen en is allesbehalve duurzaam.” Hun inspiratie is de Tesla Cybertruck, ontworpen met onbreekbare ruiten.

De gepantserde Tesla zou onbreekbare ruiten hebben. Maar waarom deze dan toch ‘kapot’ zijn? “Toen Elon Musk dit model presenteerde, was hij erg trots op het onbreekbare glas. Alleen toen hij dit demonstreerde door er met een hamer op te tikken, gingen de ruiten meteen kapot. Deze Tesla, vooral de onze, moet je dus niet te serieus nemen.”

Vriendenvakantie

Joost gaat al sinds zijn zestiende naar de Zwarte Cross. ‘’Klasgenoten van mij gingen op stapvakantie in het buitenland, maar ik niet hoor. Ik wilde op stapvakantie naar de Zwarte Cross!’’ Hij ziet het vierdaagse festival dan ook echt als een grote vriendenvakantie. ‘’We vertrekken met de KPJ’s uit de regio vaak rond dezelfde tijd richting Lichtenvoorde, heel vroeg in de ochtend.’’ Op die manier kunnen ze gezamenlijk een deel van de camping bezetten. ‘’Ook is één van de vier tribunes op het crossterrein bezet door West-Brabant. Daar komen ieder jaar alle KPJ’s uit de buurt bij elkaar. Denk aan KPJ Nispen, Wouw, Heerle-Moerstraten, Halsteren. Echt geweldig.’’

Het is een eind rijden, maar het voelt als thuis.

Wat maakt de Zwarte Cross voor de leden van KPJ Nispen dan zo speciaal? ‘’Sowieso de cross’’, roepen een aantal leden in koor. ‘’Dat onderscheidt de Zwarte Cross echt van andere festivals. En gewoon het hele samenzijn’’, vervolgt Terence. ‘’Er zijn zoveel bekenden, we zoeken elkaar daar allemaal op. Het is een eind rijden, maar het voelt als thuis.’’