Geen regio geselecteerd

Geen AZC in Steenbergen

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Na maanden van onrust in Steenbergen was afgelopen woensdagavond de besluitvormende vergadering rondom de kwestie: wel of geen Asielzoekerscentrum. De raad stemde bijna unaniem: Het antwoord is nee.

Wel zal de gemeente zorg dragen voor de opvang van 100 ‘statushouders’ als er vanuit het COA een verzoek daartoe komt.

De ‘AZC’ discussie zorgde voor veel spanning in de stad. Zo heerste er een grimmige sfeer tijdens de openbare debatavond, kreeg een gezin een steen door de ruit van hun woning en kregen raadsleden, wethouders en waarnemend burgemeester Vos een hoop kritiek van tegenstanders van een asielzoekerscentrum. Bij een eerdere vergadering werd besloten dat voor eind november een besluit genomen zou worden.

Dat besluit werd genomen in de extra raadsvergadering van afgelopen avond. Ondanks de aangekondigde berichten op sociale media bleef het rustig rond en in de raadszaal. Enkele voor-en-tegenstanders deden hun zegje voordat de raad het besluit zou nemen.

Wel kreeg een man geen toegang tot de raadszaal, omdat hij een bord met daarop beledigende teksten bij zich droeg, zo laat de Telegraaf weten.

Hoewel er over het algemeen een positieve sfeer heerste na de raadsvergadering, was niet iedereen tevreden. Claudia van Steenpaal, die binnenkort een politieke partij start in Steenbergen, vind het jammer dat de raad niet “naar de bevolking luistert” en is teleursgesteld dat er wel opvang komt voor statushouders.

PVV-leider Geert Wilders feliciteerde de Steenbergenaren met het feit dat er geen AZC komt.