Roosendaal

Verlichting op zonne-energie langs fietspad Roosendaal

Paul Joachems Paul Joachems

Langs het fietspad van de Nelson Mandelaweg en een gedeelte van de parallelweg van het industrieterrein Majoppeveld in Roosendaal zijn afgelopen week speciale LED-grondspots in gebruik genomen. Deze wegdekverlichting werkt volledig op zonne-energie. Het gaat hier om een pilot.

Door: Paul Joachems

De verlichting gaat aan wanneer het begint te schemeren en brandt de hele nacht. Zodra het weer licht wordt gaat het LED-licht uit en laadt de batterij zichzelf op met zonne-energie. De gemeente Roosendaal zegt hierover dat er geen jaarlijkse onderhouds- of energiekosten bij deze verlichting komt kijken. Bijkomend voordeel is dat er geen lichthinder voor flora en fauna ontstaat.

Duurzame wegverlichting

Wethouder Inge Raaijmakers komt met deze proef tegemoet aan een wens van de Roosendaalse gemeenteraad en zegt in een reactie: “Deze duurzame en voordelige oplossing zorgt met minder licht voor meer zicht. Roosendaal wil een duurzame gemeente zijn, voor nu én voor de generaties na ons. Een groene, gezonde, en welvarende stad voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt. Het verduurzamen van stad, dorpen en leefomgeving is een gigantische operatie, tegelijkertijd is het een enorme kans die heel veel gaat opleveren. Daarnaast investeert de gemeente Roosendaal ook in verkeersveiligheid. Bij dit project komen verduurzaming en veiligheid voor onze inwoners op een mooie manier samen.”

Mogelijk meer verlichting op zonne-energie

Weggebruikers kunnen over een grote afstand duidelijker het verloop van de weg zien en vallen bovendien zelf beter op. De solar wegdekverlichting is verzonken in het asfalt aangebracht zodat het geen obstakel vormt voor fietsers. Als de resultaten van deze pilot positief zijn, kan worden overwogen om dit ook op andere plaatsen binnen de gemeente Roosendaal toe te passen.