Ossendrecht

113 echtparen samen op huwelijksjubileumdag Woensdrecht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Om op de huwelijksjubileumdag van de gemeente Woensdrecht te mogen zijn, moet je minstens 50 jaar getrouwd zijn. Of natuurlijk 55, 60, 65 of 70 jaar. En dat blijken nog heel veel echtparen te zijn. Daarvan kwamen er 113 naar de huwelijksjubileumdag.

De gemeente Woensdrecht had de 113 echtparen uitgenodigd voor een feestje in multifunctioneel centrum De Drieschaar in Ossendrecht. Voor koffie met gebak, een hapje en een drankje, een leuke quiz en natuurlijk live muziek van de Kokteel Sjeekers.

Geen geheimen

De meeste paren die er waren, zijn 50 jaar getrouwd. Maar er was 1 stel dat al 70 jaren samen is, het langst-getrouwde echtpaar op het feestje. En er waren 3 echtparen die al 65 jaar getrouwd zijn. Voor sommige mensen lijkt dat lang, maar Jan Luysterburg ervaart dat niet zo. “Nou wij zijn 50 jaar getrouwd en wij hebben geen geheimen,” grinnikt hij. “Je trouwt en, nou ja, de rest gaat heel snel.”

Beetje onbezonnen beginnen

Robertine Ouwendijk is ook 50 jaar getrouwd. “Ik denk dat de meesten eigenlijk een beetje onbezonnen beginnen en dan niet denken ‘het is voor het leven’. En onze generatie die trouwde voor het leven.” Ze denkt dat het ook scheelt dat haar generatie geen hoge verwachtingen had. “Mensen willen ook steeds meer en wij waren denk ik meer tevreden met wat we hadden.”

Naar elkaar zwaaien op weg naar de kerk

De eerste ontmoetingen mogen dan al meer dan een halve eeuw geleden zijn, velen weten het nog als de dag van gisteren. Jan van den Bergh is 55 jaar geleden getrouwd. Met een grote lach op zijn gezicht vertelt hij hoe het ooit begon: “Zij komt van Lepelstraat en ik kom van Bergen, het Krabbegat. En wij gingen nogal eens regelmatig naar Antonius, de noveen, de mis op zondag. Zodoende hebben we elkaar leren kennen. Want zij woonde aan de Steenbergseweg en dan zwaaide ze naar ons. Op een gegeven moment mochten wij een bakske koffie drinken binnen. En zo is ‘t aan gegaan eigenlijk.”