Putte

16-jarige Anouk bedacht een gloednieuw sprookje: ‘Was altijd al mijn droom’

Anouk is apetrots op haar zelfgeschreven én -geïllustreerde kinderboek.

Sven de Laet Sven de Laet

Ze is pas 16 jaar, maar toch is Anouk Fasseur uit Putte vastberaden de boekenwinkels te veroveren. Met haar debuutsprookje ‘De missie van de troonopvolgster’ in de virtuele schappen, komt er een droom voor haar uit. “Het moment dat ik het eerste exemplaar in handen had, vergeet ik nooit.”

Zolang ze zich kan herinneren, is ze gek van lezen. “Als klein meisje was ik heel vaak in de bibliotheek te vinden.” Haar grote idool? Astrid Lindgren, die bijvoorbeeld Ronja de Roversdochter en natuurlijk Pippi Langkous schreef. “Ik hou van dat avontuurlijke.”

Al langer spookte het door haar hoofd om zelf ook eens een verhaal op papier te zetten. “Dat heb ik zelfs al een paar keer geprobeerd. Maar na een tijdje liep ik dan toch vast.” Toch kwam haar wilde plan ongeveer een jaar geleden in een stroomversnelling terecht. “Ik was wat aan het tekenen, want dat vind ik ook leuk. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam er plotseling een verhaal in me op rondom de figuren op mijn papieren.”

Ik wilde graag zelf de illustraties erbij maken.

Zo was het idee voor haar sprookje geboren. “Telkens als ik tekende, kwamen er nieuwe ideeën in me op. Die heb ik meteen opgeschreven. Daarvan heb ik vervolgens een soort indeling per hoofdstuk gemaakt. Alles met de hand. Later heb ik het pas op de computer overgetypt.” En het bleef niet alleen bij de teksten. “Ik wilde graag zelf de illustraties erbij maken.”

Maar daarmee ligt er nog geen boek, weet ook Anouk. “Dus toen heb ik alles maar naar uitgeverij Boekscout gestuurd. Na een paar maanden kreeg ik groen licht. Dat was zo gaaf!” De afgelopen paar maanden was het nog wel even doorbikkelen. “Er moesten nog wat dingetjes in het verhaal gecorrigeerd worden. En de uitgeverij gaf me de tip om de tekeningen met zwarte stift over te trekken. Dan kwamen ze er nog beter uit.”

Toen het boek er eenmaal was, hebben we gelijk een hoop foto’s gemaakt.

Niet dat al die uurtjes werk als een straf voelden. “Ik zat er helemaal in.” Een paar weken terug viel het eerste exemplaar binnen. “Heel spannend. Ik wist dat ‘ie ergens die dagen zou komen. Toen het boek er eenmaal was, hebben we gelijk een hoop foto’s gemaakt. Die dag vergeet ik nooit meer, denk ik.”

Je zou dus denken dat dit naar meer smaakt. “Ik probeer nu eerst zoveel mogelijk te genieten van dit moment. Maar het kan heel goed dat er de komende jaren nog meer boeken aankomen.” En wie weet: met haar voorliefde voor fantasy, schuilt er misschien wel een nieuwe JK Rowling of Tolkien in het Brabantse schrijftalent. Voorlopig zijn kinderen tussen de acht en twaalf wel even zoet met Anouks grote debuut. “En als het goed voorgelezen wordt, kan het zelfs prima vanaf zes jaar.”