Roosendaal

21 portretten van 21 vrijwilligers aan Nieuwe Markt in Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

De portretten van 21 inwoners van de gemeente Roosendaal zijn een maand lang te zien op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Deze 21 inwoners weerspiegelen de duizenden vrijwilligers die Roosendaal rijk is. Vrijdagochtend werd de expositie onthuld onder toeziend oog van een aantal vrijwilligers.

“2021 is het jaar van de vrijwillige inzet, in de volksmond ook wel het Jaar van de Vrijwilliger”, vertelt Gijs Bullens van Roosendaal voor Elkaar. “En wij willen graag in Roosendaal laten zien hoe waardevol vrijwilligers zijn. En hoe waardevol het voor jezelf kan zijn. Daarin hebben we een mooie expositie zo divers mogelijk neergezet.”

Vrijwilligerswerk is belangrijk

Toen het doek viel, keek Claudia Vermunt haar eigen portret direct in haar ogen aan. “Ik ben gastvrouw bij Stamtafels”, vertelt Vermunt. “Ik doe dan het koken. Op vrijdag hebben we een kookclub. Dat is een club van mensen die bij ons komen koken en komen eten. Dat is mijn aandeel als vrijwilligster.”

Ook Elva Lilya Horsthuis staat er met haar portret tussen. Als coördinator van de Voorleesexpres begeleidt ze gezinnen en lezers met hun traject. “Dat houdt dus ook in dat ik erg betrokken ben bij hoe het gaat in het verloop met het voorlezen voor kinderen. Vrijwilligerswerk is heel belangrijk. Veel initiatieven kunnen simpelweg niet draaien zonder vrijwilligers. Ze zijn heel belangrijk. Ook met corona nu is het een bezigheid voor veel mensen. Je draagt je steentje bij aan de ontwikkeling van de gemeente.”

40.000 vrijwilligers

Landelijk gezien doet de helft van de Nederlanders aan vrijwilligerswerk. “Exacte cijfers hebben we niet. Omgerekend naar Roosendaal zal dat ongeveer 40.000 vrijwilligers zijn”, rekent Bullens. “Dat is wat aan de hoge kant om ze allemaal te portretteren, die konden we niet allemaal een plekje geven. De burgemeester heeft ooit gezegd dat vrijwilligers het cement van de samenleving zijn. Dat is ook. Dat willen we graag tentoonstellen.”

De komende maand hangen de 21 portretten nog op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Daarna zullen ze verkassen. “Na een maand komen ze bij ons op kantoor te hangen bij Roosendaal voor Elkaar. Aan de Dr. Braberstraat 12 krijgen ze een mooie plek. Dus als mensen na een maand zichzelf nog niet hebben gezien of graag nog eens langskomen, dan zijn ze van harte welkom.”