Roosendaal

31 deelnemers sluiten Fit!-akkoord: ‘Roosendalers fitter maken’

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan 31 Roosendaalse verenigingen en bedrijven ligt, zijn de opgelopen coronakilo’s snel verleden tijd. Donderdagochtend ondertekenden de laatste drie deelnemers het akkoord waarin men inzet op gezond worden, bewustwording en participatie. In een twee jaar durend programma is het de bedoeling dat de aangesloten verenigingen gezamenlijke initiatieven op touw zetten met de daarvoor beschikbare subsidies. Wel is het de bedoeling dat de deelnemers vervolgens op eigen kracht deze initiatieven kunnen voortzetten.

“Iedereen moet kunnen meedoen”, stelt Fit!-formateur Jan Posthumus. “Zorg ervoor dat jonge kinderen een plaats vinden bij een club, dat ouderen goed kunnen blijven bewegen. Maar ook inwoners die een drempel ervaren, dat kan fysiek als financieel, moeten aan hun beweging komen.”

Wethouder Klaar Koenraad hoopt dat er nog meer deelnemers aansluiten bij de eerste 31 die het akkoord hebben ondertekend. “Het gaat niet alleen over sportfitheid, maar over positief in het leven staan. Positieve gezondheid is de onderliggende gedachte achter dit sport- en preventieakkoord”, legt de Roosendaalse wethouder uit. “Gezond eten, minder alcohol, niet roken voor kinderen en ouderen. Die bewustwording moet plaatsvinden.”

Biertje mag, maar drink met mate

Worden de biertjes en bitterballen na afloop van een wedstrijd dan helemaal in de ban gedaan? Als het aan de ondertekenaars van het akkoord ligt niet. “Zoiets verandert niet van de een op de andere dag, daar gaat een hele cultuurwijziging aan vooraf”, vertelt Take Pot van de Roosendaalse Voetbalfederatie (RVF). “Het begrip ‘de gezonde kantine’ is steeds bekender binnen het amateurvoetbal. Een pilsje in de derde helft moet kunnen, de geestelijke gezondheid moet ook goed zijn. Roosendalers moeten echter bewuster hiermee omgaan, dat is iets wat we aan onze clubs gaan voorleggen.

Van voetbalclub tot bibliotheek

Met Wielerplatform Roosendaal, Roosendaalse Voetbalfederatie en Sport Service Noord-Brabant (SSNB) ondertekenen de laatste drie deelnemers het akkoord. Naast dit drietal hebben nog eens 28 deelnemers zich aangesloten bij het akkoord. “We hebben concrete doelstellingen. Eén daarvan is dat we fittere en positievere inwoners binnen de gemeente willen hebben. Dat is te meten aan de hand van maatstaven zoals lidmaatschappen bij verenigingen, personen met overgewicht en 

Naast het Wielerplatform, RVF en SSNB ondertekenenden de volgende 28 deelnemers het Fit!-akkoord: Associate Degrees Academie, Bibliotheek West-Brabant, Boer (winkel van het land), BSC, Buurthuis Keijenburg, Da Vinci College, Deltalent, DSTraining, Dynamo Roosendaal, Fontys Sporthogeschool, Gemeente Roosendaal, GGD West-Brabant, GGZ WNB, Groenhuysen, HV Heerle, Johan Cruijff College, KBO Kring Roosendaal, Kober Kinderopvang, Novadic-Kentron Preventie, OBS De Wending, OPPB, Rabobank ZuidWest-Brabant, RKVV Roosendaal, SHV Boosters, Stichting Social Klus, TWB Afd. Jeugdgezondheidszorg, WestWest en WijZijn Traverse Groep.