West-Brabant

434 steekwapens en 26 vuurwapens ingeleverd tijdens actieweek politie

Foto: Politie

Laura Vermunt Laura Vermunt

De landelijke wapeninleveractie leverde in de regio Zeeland en West-Brabant 434 slag-, stoot- en steekwapens op. Ook zijn er 26 vuurwapens ingeleverd. Van 11 oktober tot en met 17 oktober konden mensen anoniem hun steekwapen inleveren zonder een straf te riskeren. Met de slogan ‘drop je knife en doe wat met je life’, richtte de campagne zich met name op jongeren. De politie was zeer tevreden met de opbrengst en sluit niet uit dat er een vervolg komt.

In het begin liep het niet echt storm in Zeeland en West-Brabant. Maar later in de week bleken de kliko’s toch goed gevuld. Misschien iets te goed, want uit een ton verschenen ook een doorgeladen pistool en een handgranaat. Dit was niet helemaal de bedoeling, want voor dit soort wapens moet je de politie bellen. Mocht er dan na onderzoek geen misdrijf mee zijn gepleegd, dan krijg je ook geen straf.

Gerda van Leeuwen, politiechef Zeeland-West-Brabant geeft aan dat het een succes was, maar zij gaan nu niet opeens de andere kant uitkijken. “Ieder wapen dat van de straat is scheelt mogelijk een geweldsmisdrijf. We blijven ons focussen op het gebruik van wapens onder jongeren en het aantal vuurwapens dat in omloop is.”

De inzamelweek kwam onder andere voort uit het toenemende wapengebruik onder jongeren. De politie was dan ook zeer tevreden dat er onder de opbrengst 276 steekwapens en 17 zwaarden zijn aangetroffen. Dit zijn namelijk wapens die de jeugd veel gebruikt.