Bergen op Zoom

50Plus gaat met Groep Akkaya op in Bergs Collectief: ‘Landelijk is het een zootje’

Han Verbeem Han Verbeem

De fractie van 50Plus verdwijnt uit de Bergse gemeenteraad en gaat met Groep Akkaya op in een nieuwe partij: Bergs Collectief. Deze partij wil een ‘verbindende, open en eerlijke’ politiek in de Bergse raad. De beide fusiepartijen werken al nauw samen sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Volgens fractievoorman John Voets van de Bergse 50Plus is het “landelijk een zooitje” bij deze seniorenpartij. Hij benadrukt dat hij het gedachtegoed meeneemt in de nieuwe Bergse partij, waarin zijn kiezers “zich zeker zullen herkennen.” Voets is momenteel door ziekte zestien weken met verlof; in de Bergse raad wordt hij vervangen door burgerlid Piet van den Kieboom.

Drie raadsleden

De fractie van Bergs Collectief in de gemeenteraad van Bergen op Zoom bestaat uit drie raadsleden: behalve fractievoorzitter Aydin Akkaya en raadslid Piet van den Kieboom zit ook Souhail Soutou voor de nieuwe partij in de Bergse raad.

Standpunten

Wat betreft politieke standpunten is Bergs Collectief een uitgesproken tegenstander van arbeidsmigranten in woonwijken en de (mogelijke) komst van een permanent azc in Bergen op Zoom. Het aflossen van de gemeentelijke schuld met 3 miljoen euro per jaar moet overeind blijven, en de woningbouw gaat in een versnelling om het huizentekort aan pakken. Tenslotte wil de fusiepartij een betere gemeentelijke dienstverlening en minder regels voor lokale ondernemers.

‘Open, eerlijk, verbindend’

Bergs Collectief staat volgens de partijverklaring voor een open, eerlijke en verbindende politiek: Open, ‘op een beleefde manier, zonder andere partijen door het slijk te halen voor collectief gewin en alleen het eigen verhaal vertellend’. Eerlijk, ‘door geen bedrog, leugens of verdoezeling van feiten te vertellen’; en verbindend, ‘door relaties te onderhouden met alle partijen, ongeacht welke opvattingen ze hebben’.

Fractievoorzitter Aydin Akkaya van Bergs Collectief.

Constructief

Volgens fractievoorzitter Akkaya moet de fusie leiden tot “een sterke lokale Bergse partij met een bestuurlijke houding.” Daarmee wil Bergs Collectief bereidheid tonen tot bestuursverantwoordelijkheid en coalitiesteun. “Tot op heden hebben wij ons constructief opgesteld in het belang van Bergen op Zoom”, aldus de verklaring van de nieuwe partij. “Overal op tegen zijn, op wat de coalitie inbrengt of op de man spelen, willen we vooral niet.”

Nieuwe politici

Volgens Akkaya staat de partij open voor andere (aankomende) politici die zich bij Bergs Collectief willen aansluiten. Maar, zo benadrukt hij: “We willen in onze partij geen schreeuwers, die ons gaan vertellen, hoe erg het allemaal wel niet is in Bergen op Zoom. We willen denkers en doeners, die met oplossingen bezig zijn en een bestuurlijke houding hebben.”

Waterschap Brabantse Delta

Niet alleen in Bergen op Zoom verdwijnt de naam 50Plus uit de politiek. In het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta, waar John Voets voor 50Plus ook nog een bestuurszetel heeft, bezint de 50Plus-fractie zich momenteel “over hoe nu verder”, aldus Voets. Ook hier is Voets momenteel voor zestien weken uit de running. In deze periode neemt burgerlid Jacques Verzijl zijn zetel tijdelijk waar.