Roosendaal

6.000 zonnepanelen voor 1.000 Roosendaalse daken: inschrijving ‘Kom het dak op’ begonnen

Maarten Elst Maarten Elst

Woensdag was de kick-off van het nieuwe project van de Huurders Advies Raad (HAR) van woningcorporatie Alwel Roosendaal. Na de succesvolle verlopen campagne waarmee Roosendalers energiebesparende led-pakketten konden aanschaffen, komen nu 1.000 Roosendaalse huishoudens in aanmerking Dankzij het nieuwe project ‘Kom het dak op’ kunnen huurders van Alwel voor 4,50 euro per maand gebruikmaken van zes zonnepanelen. Volgens Alwel en HAR levert deze kleine investering tot 400 euro aan energiebesparing per jaar op.

Dit is het tweede initiatief van Alwel, HAR en Led Up op het gebied van duurzaamheid. Een jaar geleden startte het drietal al het project genaamd ‘Led Up solar & lighting’. Destijds schaften bewoners van huurhuizen binnen de gemeente Roosendaal massaal led-pakketten aan.

Budget

,,We hebben een budget opgebouwd naar aanleiding van een fusie”, vertelt Rob van Son, vestigingsmanager van Alwel Roosendaal. ,,Het budget bestond uit vier miljoen euro. De HAR heeft besloten dit te gebruiken voor een led-pakket voor alle huurders in Roosendaal en het tweede project waar we nu mee van start gaan. Dat houdt in dat we op 1.000 huurhuizen die daarvoor in aanmerking komen zonnepanelen gaan leggen.”

Cees Uytdewilligen, voorzitter van de HAR, is blij met de plannen. ,,Bewoners betalen een bedrag van 4,50 euro per maand, een kleine investering dus. Maar hiervoor kunnen ze op jaarbasis tot 300, 400 euro besparen. Een hele goede actie voor onze huurders.”

Zonnepanelen

,,Het bedrag moet naast de huur betaald worden”, verduidelijkt Van Son. ,,Dat bedrag is voorzien voor het onderhoud en de vervanging over de looptijd van de zonnepanelen en de omvormen. Dat bedrag blijft ook steeds 4,50 euro, dat verandert niet met de energierekening mee.”

Met een druk op de rode knop is de website www.komhetdakop.nl live. Met smacht wachten de initiatiefnemers de 1.000 huishoudens af die mee willen doen aan het project. ,,We hebben al geëxperimenteerd en merken dat mensen wat huiverig zijn voor zonnepanelen”, vervolgt Van Son. ,,We hopen van harte dat mensen de weg weten te vinden en dat we snel 1.000 woningen hebben gevonden om de zonnepanelen op te leggen.”

Controleren of jouw huis binnen de gemeente Roosendaal geschikt is voor het project? Bekijk het op de website van Kom het dak op.