Nispen

Geen multifunctioneel centrum in kerk Nispen, parochie is ‘zeer teleurgesteld’

Kerkplein in Nispen (foto Google Maps)

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Sint Norbertusparochie is ‘zeer teleurgesteld en boos’ op de gemeente Roosendaal. Afgelopen maand zette zij namelijk een streep door de verhuizing van multifunctioneel centrum Nisipa naar de Maria Hemelvaartkerk. Daarom schrijven de parochianen een open brief naar het college van burgemeester en wethouders. “Het gaat om niets minder dan het behoud van de kerk als kloppend hart van Nispen.”

“Wij hebben dit project de afgelopen zeven jaar mee getrokken, omdat we er met hart en ziel in geloven”, schrijven pastoor Marc Lindeijer en secretaris Hans Steinenbach in de brief. Deze overhandigden zij dinsdag in het HUIS van Roosendaal.

De twee schrijven dat ze de kerk graag behouden zien als openbaar gebouw. De sociale, culturele en religieuze activiteiten zijn namelijk positief voor de dorpsgemeenschap, vinden zij. “Maar we hebben in zekere zin al zeven jaar geleden afscheid genomen.”

Driedubbele kosten

Het argument dat een multifunctioneel centrum in de kerk door diverse externe economische ontwikkelingen te duur zou zijn, begrijpen ze overigens wel. “De kosten zouden het dubbele of zelfs driedubbele worden van de oorspronkelijk begrootte 75.000 euro per jaar.”

Dat zou uiteindelijk neerkomen op minstens 2,55 miljoen euro aan kosten voor de verbouwing van de kerk. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders niet verantwoord. Daarom moet dorpshuis Nisipa haar pand verbouwen of op dezelfde plek iets nieuws neerzetten.

‘Wethouder Evelien van der Star begrijpt het dorp niet!

Oud-parochiebestuurder Kees van den Bijgaart haalt, naar aanleiding van dit besluit, flink uit naar wethouder Evelien van der Star.

“Als de wethouder denkt dat de bruisende activiteiten die de dorpsgemeenschap ontwikkelt zich kunnen concentreren op de huidige locatie van Nisipa, begrijpt ze het dorp niet!” Ook het kerkplein met onder meer twee cafés en het openluchttheater, vervult deze functie namelijk.

Verbindende rol

“Mocht er geen multifunctioneel centrum komen, dan rest ons niets anders dan het gebouw en de omliggende terreinen te verkopen”, valt verder te lezen in de open brief van Lindeijer en Steinenbach. “We hebben in zekere zin al zeven jaar geleden afscheid genomen.”

Omdat het te duur is om het gebouw te blijven behouden als kerk, maar de Sint Norbertusparochie zich zeer bewust is van ‘de verbindende rol die onze geloofsgemeenschap nog altijd speelt Nispen’, wordt er gezocht naar een andere bestemming voor de kerk.

De parochie hoopt dat de gemeente het hele complex koopt, ten behoeve van het dorp. Het dorpshuis denkt na over de toekomst.

Lees ook: Gemeente zet streep door multifunctioneel centrum in kerk Nispen