Nispen

Gemeente zet streep door multifunctioneel centrum in kerk Nispen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Multifunctioneel centrum Nisipa kan niet verhuizen naar de Maria Hemelvaartkerk in Nispen. De gemeente Roosendaal heeft besloten de kerk niet te laten verbouwen. Hiermee komt een einde aan bijna zeven jaar van plannen maken en financiering zoeken. In plaats daarvan moet Nisipa haar pand verbouwen of op dezelfde plek iets nieuws neerzetten. Dat betekent dus ook dat er op die plek minder ruimte zal zijn voor nieuwe woningen. En de parochie moet op zoek naar nieuwe ideeën voor de kerk.

De kosten voor de verbouwing van de Maria Hemelvaartkerk in Nispen zijn het afgelopen jaar fors opgelopen. Dat komt vooral door de inflatie, waardoor de bouwkosten flink toenamen. En ook de rente op leningen is gestegen, waardoor de jaarlijkse kosten omhoog zouden gaan van 75.000 euro naar zo’n 160.000 tot 213.000 euro. Op zich kan een verbouwing wel soberder en dus goedkoper worden gedaan. Maar dan zou het gebouw niet meer voldoen aan de eisen.

Gemeente vindt alternatieven geen goede oplossing

De gemeente Roosendaal, Stichting Dorpshuis Nisipa, Wit Gele Kruisvereniging en Sint Norbertusparochie hebben samen naar een oplossing gezocht. Kon er meer geld vrijgemaakt worden, konden Nisipa en de gemeente de kerk samen kopen, of kon de gemeente de kerk kopen en dan verhuren aan Nisipa? De gemeente Roosendaal kiest daar uiteindelijk niet voor. Burgemeester en wethouders zien liever dat het dorpshuis Nisipa opgeknapt wordt, of dat er op diezelfde plek een nieuw multifunctioneel centrum wordt gebouwd.

Het verbouwen van de kerk zou de gemeente de komende 30 jaar, zo lang als de lening loopt, in totaal minstens 2,55 miljoen euro kosten. En de gemeente houdt er rekening mee dat dit bedrag nog kan oplopen als de rente blijft stijgen en de bouwkosten hoger uitvallen. “Het extra uitgeven van een dergelijk bedrag achten wij op dit moment, gelet op de gevolgen van de huidige hoge inflatie voor de inwoners en mogelijk naderende recessie, niet verantwoord,” aldus burgemeester en wethouders.

Stichting Nisipa en parochie zijn teleurgesteld

Nisipa en de parochie zijn teleurgesteld over de keuze van de gemeente. De Sint Norbertusparochie gaat op zoek naar andere bestemmingen voor de kerk, want het is te duur om het gebouw te blijven gebruiken als kerk. En de Stichting Dorpshuis Nisipa gaat nadenken over de toekomst. De gemeente wil samen met Nisipa plannen maken voor een nieuw dorpshuis en woningen, maar dan op de plek waar het dorpshuis nu zit. Daar zou begin volgend jaar meer duidelijkheid over moeten zijn.

Lees ook: Nisipa zit vijf jaar na verhuisplannen nog altijd niet op nieuwe locatie