Oud Gastel

750 jaar Oud Gastel in een tijdlijn van 750 dagen: ‘Uit de hand gelopen hobby’

Karel (links) en Wim (rechts) bij M2.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is 1275: Gastel wordt voor het eerst in een akte genoemd. 747 jaar later, op 12 december 2022, schrijft Wim van den Broek over het ontstaan van het dorp Oud Gastel. Vanaf dan post hij iedere dag op de facebookpagina van 750 jaar Oud Gastel over een jaar en wat er in dat jaar gebeurde in het dorp.

750 jaar Oud Gastel is reden voor een feestje, dacht Karel Bartelen. Hij wilde iets organiseren, en kwam bij Wim terecht. “Maar die wilde dan wel iets bijzonders doen”, vertelt Karel. “Hij wilde iedere dag over een jaar van die 750 jaar schrijven.” Een flinke klus die dus 750 dagen in beslag neemt. “Het is wel veel werk ja. Soms zelfs nachtwerk”, vertelt Wim tijdens een interview in talkshow M2 op ZuidWest TV.

“Wie krijgt het nou voor elkaar om 750 dagen achter elkaar berichten te plaatsen over de historie?”, vervolgt Karel. Nou, Wim dus. Want inmiddels is hij al meer dan 550 dagen bezig. “Het is wel een beetje uit de hand gelopen, want ieder jaar gebeurde wel iets leuks”, aldus Wim. “Ik haal veel informatie uit archiefstukken. Je komt er echt mee in een mooie ontdekkingsreis.”

Landelijke context

Wim vertelt over Jacob Obrecht, een Vlaams kerkelijke componist, die zijn eerste kerkdienst in Gastel heeft gedaan. “Of dat er een pastoor overloopt naar de Protestantse kerk, en uiteindelijk de huisvriend van Willem van Oranje wordt. Ondanks dat Gastel nooit heel groot is geworden, heeft het dorp wel een belangrijke rol in de West-Brabantse geschiedenis gespeeld.”

Is er een jaar wat minder geschiedenis uit Gastel te vinden, dan wordt er informatie gedeeld over omliggende dorpen en steden. Zo is er dus iedere dag wel een update te vinden op de facebookpagina van Oud Gastel 750 jaar. “Ik breng het vaak ook in de landelijke context. Dus als Mozart bijvoorbeeld met zijn koetsje naar Den Haag reist, dan komt hij voorbij Gastel. Maar dat kwam hij ook wel echt, want bij Moerdijk moest hij het water oversteken.”

Feestjaar

Als de planning blijft lopen zoals het nu gaat, eindigt de tijdlijn van Wim op 31 december 2024. En dan start in januari het feestelijke jubileumjaar van 750 jaar Oud Gastel. “Daar starten we mee op 4 januari”, vervolgt Karel. “In het voorjaar zijn er zes weken dorpsspelen.” Het is dan de bedoeling dat mensen kennis maken met elkaars sport(vereniging). “Na de zomervakantie, in september, zetten we in op een cultuurmaand. Er komt ook nog een boek, een stripboek en een wandelroute.”

Wie op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen omtrent 750 jaar Oud Gastel, kan dit volgen via deze website.

Lees ook: Eeuwenoude waterput wordt wensput ter ere van 750 jaar Oud Gastel