Roosendaal

Acteurs met beperking stralen in paasmusical: ‘Kijk, kijk, kijk: ik zie een kuikentje’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Twee bosmonsters die paaseieren laten verdwijnen en smeltende chocolade in Maleisië. De nieuwe paasmusical Mal-Ei-Zie-Je van theatergroep Respect in De Kring belooft een spannende familievoorstelling te worden. In cultuurhuis Bovendonk worden de laatste de laatste scènes gerepeteerd, door een groep acteurs met een beperking. “What you see is what you get!”

“Altijd als het Pasen wordt, moet de paashaas heel hard werken,” zingen zij voorzichtig aan het begin van de repetitie. Artistiek leider Janneke Nagtzaam stopt de muziek een aantal keer. “Ik wil jullie allemaal horen,” zegt ze streng.

Naarmate de repetitie vordert, zingen de acteurs uit volle borst mee. “Kijk, kijk, kijk, kijk, kijk: ik zie een kuikentje,” klinkt het, terwijl ze in een rondje lopen. De paaskuikentjes worden uiteindelijk gespeeld door twaalf kleuters van Studio Sisa, terwijl negen trommelaars van slagwerkschool Rondomtrom de paashaas optrommelen.

Kunnen van iedereen

Nagtzaam maakt al twintig jaar producties met verstandelijk beperkten. “Het is heerlijk om met hen te werken: what you see, is what you get!” Tijdens het maken van het stuk houdt ze rekening met het kunnen van iedereen. Zo neemt ze de liedjes op, voor mensen die moeilijk kunnen lezen. “Die zingen ze dan thuis mee, zodat ze die uit hun hoofd kennen.”

Ook een rol spelen moet haalbaar blijven voor de doelgroep. Daarom zijn er bijvoorbeeld twee acteurs met dezelfde rol: eentje met en een zonder beperking. “Zij vullen elkaar aan, waardoor de handicap bij het publiek minder opvalt.”

Boost en zelfvertrouwen

Richard van Crugten speelt de paashaas. “Heel apart, maar heel leuk. Ik verheug me er nu al op.” Nagtzaam geeft hem en de andere acteurs “die boost en zelfvertrouwen om in de Kring te gaan staan, want dat is niet niks.” Aanstaande zaterdag en zondag worden daar twee voorstellingen gespeeld.

Michel Nijhof, die de Maleisische prins Ferrari speelt, heeft er in ieder geval vertrouwen in. “We zetten nu de laatste puntjes op de i, maar het wordt een heel leuk stuk. Dat is één ding dat zeker is!”