Roosendaal

Aftrap Elfde van de Elfde tijdens 11-11 ontbijt in Tullepetaonestad: ‘Leutig begin van de carnaval’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tu-Tu-Tullepetaone ziede gij alléén mee karreneval. Menig Tullepetaon bereidde zich hier heel de week al op voor: het 11-11 ontbijt. Café De Veestallen zat vrijdagochtend bomvol met leutvierders, die onder het genot van een worstenbroodje, gebakken eitje én een schrobbelèr aan de dag beginnen. “Bij mij thuis staat al heel de week carnavalsmuziek op!”

Waar eerst altijd het 11-11 ontbijt plaatsvond in de 3 Weesgegroetjes, konden de Tullepetaonen dit jaar voor het eerst terecht in café De Veestallen. “Maar het is gewoon weer als vanouds hoor”, concludeert Jan Landa van werkgroep elluf-elluf-ontbijt. En dat blijkt, want het café zit he-le-maal vol.

Bezoekers zijn blij dat het eindelijk weer zover is. “Mijn vriendin en ik draaien al de hele week carnavalsmuziek thuis”, vertelt iemand met een koeienpak aan en een wolfsmuts op. Een paar bankjes verderop zit een Viking, het is zijn eerste keer 11-11. “Ik laat me gewoon heel de dag meenemen in alles wat er te doen valt. Het is wel vroeg, maar dat is juist gezellig.”

Vinylplaat

Naast gezellig kletsen en ontbijten, was er ook iets speciaals. Gerard van Zalinge en Joep van Rijswijk van de Stichting Carnaval Roosendaal maakten bekend dat het honderd jaar oude liedje ‘Roosendaelsch Lieke’ op vinyl wordt uitgegeven. “Dat is natuurlijk met een knipoog naar het motto van 2023, ‘Kende ‘t Lieke’, gedaan”, vertelt van Zalinge. Ciske Dekkers schreef het lied honderd jaar geleden, toen hij in Nederlands-Indië was.

Gerard van Zalinge presenteerde de vinylplaat.

Er was meteen al veel vraag naar de vinylplaat. Zodra Joep en Gerard de plaat aankondigden en een folder met QR-code verspreidden in het café, stroomden de bestellingen al binnen. De kosten voor de vinylplaat worden gesponsord door vijftien sponsoren en een subsidie van Cultuur Verbindt Roosendaal.

Eindelijk weer van start

Voor bier was het dan ook nog iets te vroeg, maar de schrobbèlers gleden bij iedereen soepel naar binnen. Dat bier komt later wel, tijdens de carnavalsbingo en -quiz. “Er komen nog wat boerenkappellen langs, en ‘s avonds is er het bekende liedjesfestival”, vervolgt Landa. “Vanavond hebben we een nieuwe drie-eenheid, een nieuw lied, het motto is bekend. Dan kunnen we van start!”

Lees ook: Dit is er te doen in de regio tijdens Elfde van de Elfde