West-Brabant

Dit is er te doen in de regio tijdens Elfde van de Elfde

In Tullepetaonestad is er jaarlijks het 11-11 Ontbijt

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is bijna zover: aanstaande vrijdag is het overal in de regio feest tijdens Elfde van de Elfde. Voor het gemak heeft ZuidWest Update alle activiteiten uit de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht voor je op een rijtje gezet.

 • Halsteren, Altere
  In Altere staat 11 november niet alleen in het teken van 11-11, maar ook van Sint Maarten. Om dit te vieren, start er om 18:44 uur een lampionnenoptocht vanaf de St. Maartenschool, op het Sint Maartenplein. De tocht eindigt rond 19:44 uur bij De Spinool. Daar staan de Prins en de Grootste Boer van Altere om hun eed af te leggen voor de komende Alsterse Vastelaoved. Gezamenlijk wordt daarna de Zevensprong gedanst.
 • Roosendaal, Tullepetaonestad
  Bij de Tullepetaonen start het feest ’s ochtends al, tijdens het 11-11 ontbijt in café De Veestallen. ’s Middags zijn in datzelfde café een quiz en een carnavalsbingo. Vanaf 19:20 loopt de boerenraad met de poorterij en alle aanwezige Tullepetaonen vanuit Zaal Zeelandia naar de Tullepetaon. “Wordes wakker, maokt òòns blij. Komd uit oe nest, gij Parelhoen!”, roept de voorzitter dan. Aansluitend is het liedjesfestival in de Kwakkelkooi. Later op de avond, om 23:11 uur, is de bekendmaking van de nieuwe Priens, Nar en Sjampetter.
 • Nispen, Aopelaand
  Kleine Aopkes kunnen op 11-11 meelopen met de Suukerpeeje optocht, die start vanaf de Aop op het Kerkplein. Bij aankomst in café de Gouden Leeuw is er een traktatie voor alle deelnemers. Aansluitend is de installatie van het nieuwe drietal die de prijzen voor de optocht uitreiken. Daarna verzorgt DJ Rein de feestavond.
 • Wouwse Plantage, Mastepinnelaand
  Ook in Mastepinnelaand is er een lampionnenoptocht voor Sint Maarten. Deze begint om 18:30 uur vanaf Dorpshuis de Spil. Eenmaal terug bij de Spil start om 19:45 de 11-11 viering. Hofkapel W’ornouwus speelt daar het nieuwe lied en ook zal dan het nieuwe insigne én protocol van 2023 bekend gemaakt worden.
 • Wouw, Paplaand
  De jeugd uit Paplaand start om 18:00 uur met een lampionnenoptocht vanaf de Geerhoek. Zij ontdekken dan ook wie het nieuwe protocol is. Na de tocht is er een prijsuitreiking voor de mooiste lampion. Aansluitend worden het nieuwe insigne en het nieuwe liedje bekend gemaakt.
 • Ossendrecht, Ostrecht
  Om 18:00 uur wordt in Eetcafé Boulevard Ossendrecht duidelijk wie de nieuwe dirigent van het Ossekoporkest is. De Raad van Elf beslist middels een besloten stemmingmakende stemming wie de nieuwe Prins en Nar zullen worden. Vanaf 20:00 uur zijn alle carnavalsliefhebbers welkom in het café. Om 23:00 uur trekt iedereen naar de Bronzen Os, waar het nieuwe motto bekend wordt gemaakt.
 • Lepelstraat, de Straot
  In de Stroat vieren ze 11-11 + 1 dag. Op 12-11 zijn genodigden welkom voor de boerenmaaltijd. Daarna worden het nieuwe Prinske en de nieuwe Kleinste Boer bekend gemaakt. Om 22:11 uur is de bekendmaking van het nieuwe motto.
 • Moerstraten, Mangelpeejenlaand
  Inwoners van Mangelpeejenlaand hebben dit jaar een bijzondere carnaval. Mangelpeejenlaand bestaat namelijk 6×11 jaar. Om 19:11 uur start vrijdag de lampionnenoptocht voor Sint Maarten vanaf de ParelMoer. d’Heitrappers begeleiden de stoet. Terug bij de ParelMoer is er een kinderdisco die 66 minuten duurt. Daarna wordt het protocol bekend gemaakt.
 • Bergen op Zoom, Krabbegat
  In het Krabbegat begint het met de Gròòte Raadsvergadering waar alle Boeren van de Stichting Vastenavend bij aanwezig zijn. De Gròòtste Boer en de Prins worden dan gekozen, die vervolgens weer Steketee en de Nar aanwijzen. Vervolgens gaan alle boeren met fakkels en muziek naar het Bleekveldje. Daar vindt de belofte aan de Geit plaats. Om 23:11 uur wordt het vastenavendvuurke officieel aangestoken. De Nar slaat vervolgens elf keer op een buis. Gezamenlijk zingt iedereen dan ‘Mie d’n Os’.
 • Huijbergen, ’t Sanegat
  In ’t Sanegat begint de avond met een boerenmaaltijd, die bestaat uit boerenkool met worst, in Zaal Vaeders Hoefke. Daarna volgt er een toneelstuk, waarbij rond 22:11 uur de Prins en de Nar tevoorschijn komen. Zij maken het nieuwe motto, insigne en liedje bekend. Daarna gaat de zaal open voor alle leutvierders.
 • Woensdrecht en Hoogerheide, Wjeeldrecht
  Snoeken uit Wjeeldrecht hijsen om 11:11 uur de vlag bij het gemeentehuis. ’s Avonds is er een feestje in café ’t Hoefijzer in Woensdrecht, georganiseerd door UWG. De dag erna, op 12-11, is er vanaf 21:00 uur een feest in ’t Pleintje in Hoogerheide. Daar is dan de bekendmaking van het nieuwe motto en de top drie voor volgend jaar.
 • Putte, Put en Buntland
  Ook in Put en Buntland is een lampionnenoptocht. Deze start om 18:30 uur vanaf het Kerkplein, na afloop is er een prijsuitreiking voor de mooiste lampion. Vervolgens is er een bal in MFC De Biezen, waar tevens de bekendmaking is van de Prins, Nar en Grootste Boer. Ook wordt dan het motto bekend gemaakt, net zoals het insigne en het liedje.