Bergen op Zoom

Afval in de blikvanger en niet op straat: ‘Een kwestie van mentaliteit’

BSD-politicus Anton Mullenberg wil met een reclamecampagne de weggebruikers aanspreken op hun gedrag. (Foto: ZuidWest Updater)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenteraadsfracties van BSD in Bergen op Zoom en D66 in Woensdrecht willen met zogeheten blikvangers de overlast van zwerfvuil tegengaan. In Hoogerheide staan al drie van deze vangnetten, waarin automobilisten blikjes en ander restafval kunnen werpen. Ook in Bergen op Zoom zou dit voorbeeld navolging kunnen vinden, vindt BSD-fractiemedewerker Anton Mullenberg. D66-raadslid Thierry de Heer wil wél andere netten die minder afval doorlaten. “Ze zijn goed maar het kan altijd beter.”

Door: Han Verbeem

Meulenberg heeft vorige maand een brief aan het Bergse college van B&W en aan zijn collega-raadspolitici gestuurd, waarin hij een pleidooi doet voor het plaatsen van blikvangers in Bergen op Zoom. Deze zouden onder meer bij de op- en afritten van de snelweg moeten staan, vindt het BSD-fractielid.

Positieve reacties

De aanschaf en plaatsing van blikvangers kost weliswaar geld en ze moeten ook onderhouden worden, maar: “Tegelijkertijd levert het ook een besparing op, door minder schoonmaakwerk langs de wegbermen”, stelt Mullenberg. Naar eigen zeggen heeft het BSD-lid positieve reacties op zijn initiatief ontvangen. Hij had graag gezien dat de kwestie tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 januari was besproken maar daar is het uiteindelijk niet meer van gekomen.

Keukenafval

In Hoogerheide staan drie blikvangers bij de carpoolplaats aan de Scheldeweg. Het Woensdrechtse D66-raadslid Thierry de Heer ziet duidelijk de voordelen van deze vangnetten, die in de praktijk hun nut hebben bewezen. “Het afval komt op één plaats terecht en kan makkelijker worden opgeruimd.” Volgens De Heer worden hier jaarlijks vele kilo’s blikafval opgehaald. Toch kleven er ook nadelen aan het concept: het werkt oneigenlijk gebruik in de hand, soms komen mensen langs om de complete keukenafvalemmer te legen. “En daar zijn de blikbangers zeker niet voor bedoeld.” Ook glipt kleiner afval door de mazen van het net en komt alsnog op de grond terecht. De Heer is voorstander van méér blikbvangers maar wel met kleinere mazen. “Ze zijn goed maar het kan altijd beter.”

Elkaar aanspreken

Afval uit de auto hoort niet op straat. Het is een mentaliteitskwestie, benadrukt ook Mullenberg. Hij vindt dat het plaatsen van blikvangers gecombineerd dient te worden met een reclamecampagne, waarvoor hij al een poster heeft ontworpen. “Mensen moeten elkaar durven aanspreken op gedrag”, aldus Mullenberg. Lege blikjes en flesjes, verpakkingen van fastfoodmaaltijden en snacks… deze horen niet in de natuur thuis. Het duurt jaren voordat het afval is afgebroken en plastics laten blijvend sporen achter in de bodem en het oppervlaktewater. Wat betreft blikafval gaan er al jaren stemmen op om staatsiegeld te heffen; woensdag heeft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat in 2023 op blikjes 15 cent staatsiegeld komt.