Roosendaal

Afvalcoaches controleren GFT+E op rommel: afgekeurde kliko’s blijven staan

Foto: Shutterstock.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal zet de komende drie maanden afvalcoaches in om de kwaliteit van GFT+E-afval te verbeteren. De afvalcoaches lopen voor de inzamelwagen uit. Ze controleren of er in de containers alleen maar groente-, fruit- en tuinafval en etensresten zitten. Als alles goed is, plakken ze een duimsticker op de kliko. Als er verkeerd afval tussen zit, blijft de kliko staan. Dan komt er een kaart aan te hangen met uitleg waarom de container is afgekeurd. De afvalcoaches hebben hun ronde woensdagochtend voor het eerst gedaan.

De gemeente heeft tien ophaalroutes uitgekozen waar de afvalcoaches gaan lopen. “Dit zijn de routes waarin de meeste vervuiling in de GFT+E container is geconstateerd, ook wel ‘aandachtsroutes’ genoemd,” legt de gemeente Roosendaal uit. “Deze routes worden een aantal keer gelopen waarbij inwoners steeds feedback ontvangen op hun afvalscheiding.” De gemeente hoopt dat ze op die manier het gedrag van inwoners kan veranderen.

GFT+E-afval is gratis, restafval kost geld

Roosendaal wil het aantal kilo’s restafval per huishouden verminderen. Daar werkt de gemeente al een paar jaar aan. Maar er belandt nog steeds veel GFT+E-afval bij het restafval. En andersom zit er ook nog te veel restafval in de GFT+E-kliko. Dat is een probleem, omdat dit afval gebruikt wordt om compost van te maken en biogas. Als er restafval tussen zit, dan kan dat niet.

Het groente-, fruit- en tuinafval en de etensresten beter scheiden is ook beter voor de portemonnee. “Niet onbelangrijk voor inwoners, het aanbieden van GFT+E afval is gratis, terwijl het aanbieden van restafval geld kost,” aldus de gemeente Roosendaal. Daarom moeten de afvalcoaches mensen stimuleren beter hun afval te scheiden.

Lees ook: GFT+E teams opnieuw langs deuren, want mensen scheiden hun afval nog te weinig