West-Brabant

GFT+E teams opnieuw langs deuren, want mensen scheiden hun afval nog te weinig

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

West-Brabanders scheiden hun afval nog steeds te weinig. Ze gooien bijna eenderde van het groente- en tuinafval bij het restafval. Daarom gaan afvalverwerker Saver en enkele West-Brabantse gemeenten weer langs de deuren. Zelfs wethouders lopen mee. Ze hopen inwoners te stimuleren beter op te letten bij het weggooien van hun afval. Want het is niet alleen beter voor het milieu, het gaat de inwoners dan ook minder kosten.

Er mogen meer afvalsoorten in de bak voor GFT+E dan sommige mensen denken. Vroeger ging het alleen om groente-, fruit- en tuinafval. Maar sinds een paar jaar mogen ook etensresten in de GFT+E-container. Hoe meer dit afval gescheiden wordt, hoe minder restafval er is. En dat zien Saver en de gemeenten graag.

Minder vaak restafval ophalen = minder kosten

Het is natuurlijk duurzamer, omdat GFT+E-afval hergebruikt kan worden. Het is grondstof voor compost en biogas. Maar Saver en de gemeenten wijzen ook op de extra kosten die inwoners hierdoor moeten betalen. “GFT+E weegt zwaar in het restafval en neemt veel ruimte in,” leggen ze uit. “GFT+E apart betekent minder restafval en aangezien men betaalt voor het aantal ledigingen van de restafvalcontainer, scheelt het inwoners in de portemonnee.”

Om inwoners te stimuleren hun afval beter te scheiden gaan er speciale GFT+E-teams van Samen aan de Bak op pad. Zij gaan langs de deuren met folders vol tips en een lijst met wat er wel of juist niet in bij het GFT+E mag. Bewoners krijgen een rolletje composteerbare afvalzakken, zodat het makkelijker wordt om etensresten apart te houden.

Nog drie zaterdagen op pad

Roosendaal en Wouw waren zaterdag 17 september al aan de beurt. De komende drie zaterdagen gaan de teams nog door de gemeenten Halderberge, Woensdrecht en Bergen op Zoom. Dit is het schema:

  • zaterdag 24 september – Oudenbosch en Bosschenhoofd
  • zaterdag 1 oktober – Hoogerheide en Woensdrecht
  • zaterdag 8 oktober – Halsteren en Lepelstraat
Lees ook: Afvalcoaches controleren GFT+E op rommel: afgekeurde kliko’s blijven staan Lees ook: Saver wil voortaan ook je etensrestjes inzamelen Lees ook: Saver en gemeente Bergen op Zoom starten pilot GFT+E afval