Bergen op Zoom

Agmaja beklom de Mont Ventoux in haar rolstoel: ‘Zó zwaar’

Agmaja komt aan bij de finish (Foto: Agmaja Kolman).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Loodzwaar. Zo omschrijft de 58-jarige Agmaja Kolman uit Bergen op Zoom haar klim op de Franse berg de Mont Ventoux. Ze was vrijdag 16 september één van de 356 deelnemers van ColSensation, een evenement waarbij de Mont Ventoux beklommen wordt voor kanker gerelateerde goede doelen. Klein detail: zij maakte de 21,5 kilometer lange klim in haar rolstoel.

Ondanks dat Agmaja in een rolstoel zit, weerhield dat de Bergse er niet van om zich op te geven voor ColSensation. “Ik mankeer best het een en het ander. Rolstoelafhankelijk, een stoma, een kapotte schouder. Maar dat is níks in vergelijking met mensen die kanker hebben. Of met mensen die een naaste met kanker hebben, of hebben verloren. Dat was mijn allergrootste motivatie.”

Trainen, trainen, trainen

De afgelopen negen maanden bestonden voor Agmaja uit trainen, trainen en nog eens trainen. “Ik heb heel veel gehandbiked, ik heb met talloze viaducten en tunnels getraind en ik ben naar de Cauberg in Limburg en de Amerongse Berg in Utrecht geweest.” Maar deze hellingen vielen in het niets toen ze aan haar tocht op de Mont Ventoux begon. “Het was heel heftig in alle opzichten. Maar het was het absoluut waard.”

Samen met haar dochter en drie collega’s ging ze vrijdag de uitdaging aan. Om kwart over vijf ’s ochtends werd de groep opgehaald door een busje, om afgezet te worden aan de voet van de berg. Het was toen nog hartstikke donker. “We moesten ons verlichten om goed zichtbaar te zijn. Nou, ik leek wel een kerstboom!” Om zes uur ging het avontuur van start, ze begonnen aan de ruim 21 kilometer lange klim.

Samen

“We hebben dit echt samen gedaan”, vervolgt de Bergse. “En dan niet alleen met mijn clubje, maar echt met iedereen van ColSensation.” Het werd een tocht van negen uur en 23 minuten. “Toen ik aankwam bij de finish was ik echt helemaal naar de klote.” Gelukkig kreeg ze onderweg af en toe wat hulp. “Ruud, een vriend, had een touw bij zich. Zo kon hij mij in de scherpe haarspeldbochten uit de bocht trekken. Dat had me anders echt niet gelukt. Zonder Ruud, Adriënne en Leonie, had ik het echt niet gered. Samen dus, zoals ik al zei.”

Agmaja onderweg naar de top (Foto: Agmaja Kolman).

De tocht was echt loeizwaar. “Bij de eerste stoppost was ik al misselijk. Toen dacht ik: ‘Echt, nu al?!’ Vrijwilligers gaven me een krentenbol, en toen kon ik weer door. Ik heb nog nooit zoveel gegeten als op die dag.” Een bijzonder moment was toen Agmaja en haar groepje halverwege een restaurant passeerde. “Heel dat terras werd stil. Toen begonnen ze te juichen en te klappen.”

Ontlading

Het laatste stuk naar de top was zwaar en koud. Met windkracht zes gebruikte ze haar laatste kracht om bij de finish te komen. “Er stonden daar zoveel mensen mijn naam te roepen. Ik kwam daar aan en toen moest ik zo hard huilen. Dat is de ontlading. Het was zó bijzonder.” De dag werd afgesloten met een barbecue en een feestje. Agmaja werd uitgeroepen tot held van de dag. “Ik drink eigenlijk nooit alcohol, maar nu smaakte het bier zo lekker. Het was zo leuk.”

Agmaja blikt terug op een geweldige dag. “ColSensation, alle vrijwilligers, het Medisch Team en alle sponsoren: bedankt! Zonder hen kan zo’n evenement echt niet georganiseerd worden.” Samen met haar groep heeft ze meer dan vijfduizend euro opgehaald. Alles daarvan gaat naar kanker gerelateerde goede doelen. “Als ik nu op mijn manier, als is het maar een klein beetje, bij heb kunnen dragen. Dan is mijn doel behaald.”

Het moment dat Agmaja werd uitgeroepen tot Held van de Dag (Foto: Agmaja Kolman).
Op de berg (Foto: Agmaja Kolman).
Lees ook: Twee Roosenspelden uitgereikt bovenop de Mont Ventoux tijdens ColSensation