Wernhout

Al 75 jaar bouwt buurtschap Wernhout wagens voor Corso Zundert

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was 1948 dat buurtschap Wernhout voor het eerst mee reed met Corso Zundert. Dat is dit jaar 75 jaar geleden. Reden genoeg om terug te blikken op al die jaren, en voor een feestje natuurlijk. ZuidWest TV ging voor Corso Update langs bij het buurtschap.

Een mooie mijlpaal noemt Ronald Martens van buurtschap Wernhout het jubileum. “In 1948 bestond het corso al een tijdje, en er waren ook al wat buurtschappen.” Vlak na de oorlog dus. “Een clubje Wernhoutse fanatiekelingen zijn twee weken vóór het corso samengekomen. En in die twee weken hebben ze een wagentje in elkaar gezet.”

Inmiddels is het buurtschap uitgegroeid tot een grote buurt. “We zijn met veel mensen, en veel mensen die verschillende dingen kunnen. Ze zijn allemaal bereid om de schouders eronder te zetten met de motivatie om iets moois weg te zetten. Ieder jaar opnieuw willen we het onderste uit de kan halen. Geen uitdaging is te gek.”

Gouden periode

De gouden periode voor Wernhout was de jaren-80. “Toen is het buurtschap in zeven jaar vijf keer eerste en twee keer tweede geworden. Dat is iets om als Wernhouter heel trots op te zijn. Al had ik daar zelf niks mee te maken.” Als Martens naar een ontwerp uit ‘zijn tijd’ mag terugblikken als succesvol, dan is het de Van Gogh wagen uit 2015. “Die heb ik ontworpen, en we hebben dat jaar gewonnen.” In 2003 won de groep ook met een Van Gogh wagen.

Volgens Martens zijn de prijzen niet het enige om trots op te zijn. “Je bent ook gewoon trots op wat er weggezet wordt. Dat doe je met scholieren en directeuren en alles wat daar tussenin zit. Samen zet je iets weg wat ontzettend groot is.”

Festiviteiten

Speciaal vanwege het jubileum heeft de activiteitencommissie festiviteiten georganiseerd voor leden van het buurtschap. “Alle activiteiten die we dit jaar georganiseerd hebben heeft een speciaal 75-jaar tintje. En we hebben een heel groot jubileumfeest gehad.” Dat feest bestond uit een spelmiddag en een barbecue. Ook was er een museum met oude foto’s. “En we zijn bezig met een boek, sinds vorige zomer. Hopelijk kunnen we het boek tijdens de feestdagen uitdelen aan de buurt.”

Gouden regen

Dit jaar bouwt Wernhout ‘de Gouden Regen’, een ontwerp van Frank van Baal en Gerard van Erk. “Het zijn twee onderstellen, dus twee wagens, van bijna 19 meter lang, 9 meter hoog en 4,5 meter breed.” De wagen bestaat uit twee grote takken met daaraan de gouden regen.

De jonge ontwerpers zijn geïnterviewd voor Corso Update. Heb je de tweede aflevering gemist? Kijk die dan hier terug. Zaterdag is er weer een nieuwe aflevering om 10 uur ‘s ochtends.

Lees ook: Groep jonge vrienden ontwerpt eigen corsowagen: ‘Heel bijzonder’