Roosendaal

Al tien jaar T’plein, maar artiesten maken nog te weinig gebruik van mogelijkheden

T'plein in 2022 (foto: Jan Hendriks)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Geen groot feest, maar wel een muzikale, afwisselende, sfeervolle middag met aansluitend een borrel. De stichting T’plein in Roosendaal bestaat tien jaar en viert dat op een bescheiden manier. Maar natuurlijk wel op haar geliefde Tongerloplein in de binnenstad van Roosendaal. Want de levendigheid op die plek is de hele reden dat T’plein tien jaar geleden is opgericht.

“Ik zelf heb al heel lang iets met het Tongerloplein. Dat heb je ook nodig: mensen die helemaal voor het plein willen gaan. Als iemand zomaar op een plek een evenement begint, voelt dat vaak toch net niet goed,” vertelt Ruud van Osta van T’plein, die binnenkort afscheid neemt als voorzitter van T’plein. Zijn band met het Tongerloplein is versterkt, toen hij prins carnaval was en betrokken bleef bij de carnavalsband Makkeluk Zat. Want de thuisbasis was destijds café-restaurant De Moriaan aan, jawel, het Tongerloplein.

Als je iets wilt doen op het plein, dan kunnen wij je daarbij helpen

“Van daaruit heb ik de hele ontwikkeling en verbouwing van het plein meegemaakt. En dacht ik: ‘dat is leuk, zo’n vernieuwd plein, maar dan moet je er ook wat mee dóen’. En zo is het begonnen,” lacht Van Osta. De oprichting is rond: T’plein – Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo ziet het levenslicht. Met als doel het ondersteunen van evenementen, bijvoorbeeld met techniek en het regelen van vergunningen.

Het was niet de bedoeling om zelf evenementen te organiseren. Maar dat blijkt wel nodig te zijn om de boel aan te slingeren. “We zijn een platform, dus ondersteunend. Het Tongerloplein was omgedoopt tot cultuurplein, maar er was verder weinig geregeld. Daarom hebben we de stichting opgericht: als je iets wilt doen op het plein, dan kunnen wij je daarbij helpen,” legt Van Osta uit. Ofwel: mensen kunnen voortaan zelf een evenement of optreden regelen en dan gebruik maken van de spullen, expertise en vrijwilligers van T’plein.

Mensen moeten hun angst opzij zetten en gewoon komen vragen

“We hadden toen natuurlijk nog geen eigen geluid of overkappingen. Met subsidie van de gemeente en sponsoren konden we dat aanschaffen. En dan konden we mensen helpen als ze iets wilden organiseren,” gaat Van Osta verder. Maar T’plein moest zelf het voorbeeld geven, want uit zichzelf kwam er niemand. “Om dat in gang te zetten, hebben we eerst zelf wat georganiseerd. En de evenementen die we zelf hebben opgezet, lopen nog steeds: de Beatles-dag, Soul Spektakel, jazz-middag.”

Van Osta vindt het jammer dat er nog zo weinig mensen gebruik maken van de hulp van T’plein. “Het plein leent zich bij uitstek voor muziekoptredens en marktjes. We willen dat het Tongerloplein blijft bruisen. Dus we proberen er voor te zorgen dat het de artiesten zo weinig mogelijk kost. We hebben geen duizenden euro’s klaarliggen, maar wel honderden. Mensen moeten hun angst opzij zetten en gewoon komen vragen. Dan gaan we rond de tafel zitten en het regelen.”

Toen ze hoorden dat wij allemaal vrijwilligers zijn met een klein budget, hebben ze een potje neergezet op hun feest

Als voorbeeld noemt Van Osta een jazz-duo dat wél over de drempel durfde stappen. “We hadden laatst twee mensen die hun jazz-optredens altijd binnen deden en nu wel eens buiten wilden optreden. Ze trommelden nog wat muzikanten en achtergrondzangeressen op en hadden toen een heel leuk jazz-combo.” Als het aan T’plein ligt, zijn er veel vaker dat soort verzoeken en optredens. “We nodigen mensen uit om te komen praten.”

Want het Tongerloplein leeft wel onder de mensen, zegt Van Osta vol overtuiging. “Zo waren er mensen die hun 50-jarig huwelijk vierden. Die vroegen ‘zijn jullie een non-profit?’ En toen ze hoorden dat wij allemaal vrijwilligers zijn met een klein budget, hebben ze een potje neergezet op hun feest. Dat leverde 1.000 euro op. Dus het leeft wel!”

Een snelle afwisseling van acts in zo’n anderhalf uur tijd

Er zijn in september nog een paar evenementen op het Tongerloplein, voordat het T’plein-jubileumfeest gevierd wordt. Op zaterdagavond 16 september is het Soul Spektakel en op zaterdagmiddag 23 september is het T’jazz. En op zaterdag 30 september is de viering van het tien-jarig jubileum van T’plein. “De organisatie van de middag is in handen van Frans Witteveen en de nieuwe voorzitter Mathieu Verbogt,” legt Van Osta uit. Ze hebben geprobeerd in de afgelopen tien jaar te duiken en mensen te vinden die ooit opgetreden hebben op T’plein. En hebben hen gevraagd weer een klein optreden te verzorgen.”

Het worden korte optredens die elkaar vlot opvolgen. “Het is in een kleine setting. Dus bijvoorbeeld geen compleet koor en repertoire, maar een paar mensen met een paar liedjes. Dus een snelle afwisseling van acts in zo’n anderhalf uur tijd,” gaat Van Osta verder. “We proberen op twee plekken op het plein te werken. Dus als de één klaar is, kan het publiek naar de andere kant voor het volgende optreden.”

Misschien mag ik af en toe nog presenteren. Dat zou ik wel leuk vinden

Deze optredens staan er op het programma van de jubileummiddag van T’plein: jazzmuziek van B-Swing, muziek in de stijl van Frank Sinatra door Britt & Gemma, Franse chansons door Laura Sakko en een finale met grote hits gebracht door Paul Rampaart met band. Aansluitend is er voor genodigden nog een borrel.

Het feest voor tien jaar T’plein begint op zaterdag 30 september om 13.15 uur. De optredens op het Tongerloplein in Roosendaal duren tot ongeveer 15.30 uur. Het zal voor Van Osta één van de laatste dingen zijn die hij voor T’plein doet als voorzitter. “Ik heb er alle evenementen gepresenteerd. Misschien komt er nu een leuke nieuwe presentator, misschien mag ik af en toe nog presenteren. Dat zou ik wel leuk vinden.”

Lees ook: Muziek, kunst en dans tijdens Leerlingen Cultuur Dag