Bergen op Zoom

“Als mensen vegan hebben geprobeerd, dan weten ze dat het lekker is”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De opties voor vegetarisch of veganistisch eten zijn in de regio redelijk beperkt. Op de menukaart van de koffiebar van Eva Flipse staan bijna alleen maar veggie en vegan opties. Wat denkt zij: Krijgt vegan voet aan de grond in het bourgondische Bergen op Zoom?

Dat het winkelende publiek gewend was aan melk en vlees, heeft Flipse goed gemerkt toen zij twee jaar geleden Inspire Coffee overnam. “We hadden al wel wat lactosevrij en glutenvrij op de kaart staan toen de zaak nog niet van mij was”, zegt ze.  “Maar ik merkte wel dat de vraag steeds meer toenam. Ik ben daar gelijk op ingesprongen.

Geen vlees meer. Dat viel de mensen wel even tegen.

Nadat Eva de koffiebar overnam, gooide ze direct de menukaart om. En dat was best wel even wennen voor de klanten. “De mensen hadden natuurlijk zeven jaar dezelfde kaart voor hun neus gekregen. Toen kwamen ze bij mij en was het opeens anders. Geen kip bacon en geen chili chicken tosti meer. Dat viel veel mensen wel tegen.”

Eva denkt niet dat de radicale verandering haar veel klanten heeft gekost, omdat de meeste mensen er wel voor open staan. “Als ze het eenmaal geprobeerd hebben, dan weten ze wel dat het lekker is. Dan hebben ze misschien soms nog steeds zin in dat plakje ham of zo wat je dan hier niet kan krijgen, maar dat eten ze dan thuis. Als ze hier koffie komen drinken dan vinden ze het oké dat het met een vegetarisch of veganistisch broodje is.”

Pop-up restaurant

Van de koffie tot het gebak en de sandwiches. Je kunt het allemaal zonder vlees en zuivel krijgen bij de koffiebar die notabene in de Zuivelstraat zit. Vegan dineren is andere koek. Voor mensen die veganistisch uit eten willen, zijn de opties in de regio nog redelijk beperkt. Daarom opende Eva afgelopen jaar een veganistisch pop-up restaurant in haar koffiebar en daar kwam de nodige voorbereiding bij kijken. “Hoe gaan we het aankleden? Wij zijn nooit in de avonden open, dus ga je kaarsjes neerzetten? Hoe zit het met de brandveiligheid? Zulke dingen.”

Er liepen spontaan mensen binnen

De twee avonden die ze in samenwerking met chef Sonny Chann organiseerde waren volgens haar een groot succes. “We hadden geloof ik veertig man per avond en de eerste avond kwamen er ook wat mensen spontaan binnenlopen nog.” Elke maand haar zaak ombouwen tot restaurant ziet Flipse niet zitten, maar ze sluit niet uit dat er nog eens pop-up avonden komen.

Kortom: Langzaam maar zeker krijgt vegan eten wel degelijk voet aan de grond in Bergen op Zoom. Het zal nog wel even duren voordat het het nieuwe normaal is, maar aan Flipse zal dat in ieder geval niet liggen.

Lees ook: Algae Holland zorgt met algen voor groene toekomst: ‘Bedoeling dat onze producten wereld overgaan’