Roosendaal

Amateurkunst verdwijnt uit schuurtjes: ‘Geen simpele knutselwerkjes’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Van speksteen tot haakwerk en van schilderijen tot papier maché. Twaalf amateurkunstenaars uit de wijk Burgerhout in Roosendaal presenteren aanstaande zaterdag en zondag hun werken tijdens een kunstroute door de buurt. “Er zijn zo veel mensen creatief achter de voordeur,” aldus initiatiefneemster Annelieke Danen.

Toen Danen een paar jaar terug met buurtgenote Diana Walravens op weg was naar kunstschool De Kleine Tiki in Breda, ontstond het idee voor de kunstroute.

Verstoffen

Beide dames deelden de mening dat het zonde is dat amateurkunstenaars hun werken laten verstoffen in hun schuurtjes of op zolder. “Het zijn, met alle respect, echt geen simpele knutselwerkjes,” aldus Walravens. Tijdens de kunstroute kunnen zij deze aan anderen laten zien.

Inmiddels wordt de vierde editie georganiseerd. In 2020 kon de route, vanwege de lockdown, overigens niet doorgaan in zijn huidige vorm. De kunstenaars hingen hun werken toen voor het raam.

Gedichten en muziek

Dit jaar zijn de kunstwerken weer te zien op acht verschillende locaties in de wijk. De kunstroute van 2,4 kilometer wordt van locatie naar locatie verbonden, door gedichten van de Roosendaalse stadsdichters. Vocal Group Nouveau zorgt op zondag voor muzikale opluistering tussen de kunstwerken. “Mensen zijn verbaasd wat ze te zien krijgen,” concludeert Walravens. “En dat staat dan zomaar in een schuurtje.”