Geen regio geselecteerd

Animo groot voor platform tegen kerncentrales Doel en Tihange

© Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Raadsleden uit gemeenten in West-Brabant, Zeeland en Limburg waren woensdagavond aanwezig in theater De Maagd in Bergen op Zoom om te praten over een samenwerkingsplatform dat pleit voor sluiting van de kerncentrales in Doel en Tihange. Het platform wil zich daarnaast sterk gaan maken voor duurzame energie.

De bijeenkomst is op initiatief van de gemeenteraad Bergen op Zoom. De animo voor een samenwerkingsplatform vanuit het zuiden van Nederland is groot, alleen zal het afwachten zijn welke gemeenten en andere organisaties zich daadwerkelijk aansluiten.

Scheurtjes

Op uitnodiging van Bergen op Zoom was hoogleraar Walter Bogaerts uit het Belgische Leuven te gast om tekst en uitleg te geven over de inspecties die in 2012 zijn gedaan aan kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Toen werden scheurtjes ontdekt in beide centrales. Bij inspecties in 2014 en 2015 zijn de scheurtjes gegroeid naar bijna 18 centimeter. Bij de laatste controle in 2017 waren alleen in kerncentrale Doel al meer dan 13.000 scheuren. Om dan de veiligheid van de centrale 100% te garanderen is volgens Bogaerts een onmogelijke zaak. Voor atoomwaakhond FANC in België zijn de onderzoeken geen reden om de centrales te sluiten. Een geruststelling is dat het staal waaruit de reactorkuip is vervaardigd, het sterkste staal is wat ooit is ontwikkeld.

Handtekeningen

Op vrijdag 13 juli worden in Brussel bijna 50.000 handtekeningen uitgereikt aan FANC namens gemeenten uit West-Brabant, Limburg en zelfs Duitsland en België, die de centrales in Doel en Tihange dicht willen hebben.