Bergen op Zoom

Ankie begon een plantenbieb om haar buurt groener en gezelliger te maken

De plantenbibliotheek van Ankie staat vol met stekjes, zaden en planten.

Sven de Laet Sven de Laet

Op steeds meer plaatsen verschijnen ze: plantenbiebjes. Sinds maandagochtend staat er ook voor het huis van Ankie Withagen uit Bergen op Zoom zo’n groene ruilkast. “Kom gerust langs voor wat zaden of stekjes en laat wat leuks achter voor de volgende.”

Nog geen week geleden hoorde Ankie over het concept van een plantenbibliotheek. “Ik las een verhaal over een vrouw in Breda die er een in haar tuin was begonnen. Het leek me meteen leuk om zoiets ook hier te hebben. Maar ik ben al met zo veel projectjes bezig. Laat ik dit vooral even niet doen, dacht ik nog.”

Ik heb op Marktplaats voor vijf euro een kastje op de kop getikt en die staat nu al voor de deur.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik was gisteren in het tuincentrum om wat inkopen te doen voor een kennis in Halsteren, die wel een plantenbieb wil beginnen. Toen begon het toch te kriebelen. Ik heb op Marktplaats voor vijf euro een kastje op de kop getikt en die staat nu al voor de deur.”

Wat er zoal te vinden is in het kastje van Ankie? “Een hoop stekjes. Denk aan oregano, peterselie en bieslook, maar ook zaden voor tomaten en pompoenen.” En daar mogen buurtbewoners ‘gewoon’ wat van meenemen. “Maar de bedoeling is natuurlijk wel dat er ook iets groens voor terug wordt geplaatst, anders gaat de bieb failliet.” Heb je nou niks om te ruilen, dan is een kleine financiële vergoeding voor haar stichting Is Working ook prima. “Die wordt dan weer gebruikt voor nieuwe plantjes.”

Het wordt de komende dagen nog wel spannend of het concept aan gaat slaan. “Eigenlijk heb ik het kastje gewoon weggezet zonder na te denken over hoe ik dit ga promoten. Het zou mooi zijn als het gaat lopen. Bergen op Zoom mag wel wat groener. Én gezelliger.”