West-Brabant

Annette ging terug naar het huis van haar loverboy: ‘Stond te shaken’

Sven de Laet Sven de Laet

Nog maar twee maanden geleden bracht Annette van Gelder haar boek Meisje 4.1.8 uit over haar heftige verleden met een loverboy. Nu werkt ze mee aan een podcast van BNNVARA, waarvoor ze donderdagmiddag terugkeerde naar de plek van alle ellende: het appartement van Clay B. in Etten-Leur. “Ik zag er zó tegenop.”

In Meisje 1.4.8 vertelt de inmiddels 31-jarige Annette – die inmiddels in een dorpje in West-Brabant woont – over hoe ze in 2006 in aanraking kwam met Pipa, zoals de loverboy in het boek genoemd wordt. Een periode vol vernedering, misbruik en zelf een moordpoging volgde. Sinds de lancering van het boek, is de Brabantse in een achtbaan terechtgekomen. “Ik heb nog steeds geen idee waar ik in ben beland.”

Met haar deelname aan de podcast, wordt daar nu dus nog een hoofdstuk aan toegevoegd. “Ik vond het geen probleem om het verhaal nog eens te vertellen, maar toen vroeg de maakster of we naar een plek konden die me herinnert aan die tijd. Nou, daar zag ik gigantisch tegen op. Sinds ik daar vijftien jaar terug ontsnapte, ben ik er nooit meer geweest.”

Er bleek nog een vrouw te wonen. Tja, je klopt niet even aan met dat hele verhaal.

Donderdag was het toch zover. “Ik was er zelf al iets vroeger dan afgesproken. Nou, ik heb staan shaken op mijn benen. Dat mag je best weten.” Vooraf had Annette al wat research gedaan. “Daardoor wist ik dat het appartement binnenkort opnieuw verhuurd wordt. Ik hoopte dat het nu even leeg zou staan. Als ik dan toch zou gaan, dan maar in één keer goed. Maar er bleek nog een vrouw te wonen. Tja, je klopt niet even aan met dat hele verhaal.”

Toch was er nog genoeg wat haar herinnerde aan die verschrikkelijke tijd. “Het appartement zelf mag dan veranderd zijn, het halletje was nog exact hetzelfde. Ik zag mezelf daar meteen weer zitten op mijn bloedende knieën, met bijtwonden in mijn nek en uitgetrokken oorlellen.” Annette was dan ook blij toen ze na het interview weer kon vertrekken. “Die vrouw van BNNVARA moest nog wat beelden maken voor de promotie van de podcast, maar toen was ik al vertrokken,” vertelt ze inmiddels met een lach.

Ik ben eraan begonnen, nu ga ik ook door tot het eind.

Eenmaal thuis moest het even bezinken. “Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Zo kan ik het nóg verder afsluiten.” Al doet ze het zeker niet alleen voor zichzelf. “De problemen met loverboys lijken alleen maar weer toe te nemen. Ik weet niet wat het is, maar het lijkt wel in de lucht te hangen. Ieder meisje dat door mijn verhaal geholpen wordt, is er één. Dat is niet altijd makkelijk. Maar ik ben eraan begonnen, nu ga ik ook door tot het eind.”