Bergen op Zoom

Annick (17) uit Hoogerheide is logistiek talent 2023

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De 17-jarige Annick Mangelaars is vastbesloten over haar toekomstige beroep. Ze wil vrachtwagenchauffeur worden. In voorbereiding op dat vak, werkt en leert ze het vak van logistiek medewerker. Het enthousiasme waarmee ze dat doet leverde haar de titel logistiek talent 2023 op. We bezochten haar op haar leer- en werkplek bij H.Essers in Bergen op Zoom.

Het liefst zou Mangelaars vandaag al op de vrachtwagen stappen en vrachten wegbrengen, maar daarvoor is ze nog te jong. Daarom besloot ze een logistieke opleiding bij Curio te volgen. Een hele mooie ontwikkeling, zegt haar praktijkbegeleider John van Akkeren. “Binnen dat jaar leert ze eigenlijk de andere kant van de laadklep kennen. Als ze straks op de vrachtwagen gaat rijden, weet ze in ieder geval hoe het er in een warehouse aan toegaat”, zegt hij.

Mangelaars komt aangereden op een reachtruck. Dat is een soort vorkheftruck waarin je overdwars zit, die is gemaakt om metershoog pallets weg te zetten of op te pakken. “Mijn werk hier houdt in dat ik orders moet klaarmaken die in de vrachtwagens gaan. Ik zorg ervoor dat alles goed ingevuld is, de juiste hoeveelheden, de juiste nummers. En dat alles goed geseald op de pallets staat, zodat het geladen kan worden en naar overal in de wereld kan gaan”, legt ze uit.

We dachten dat het niks zou worden

Met het enthousiasme waarmee ze dit werk vier dagen in de week doet, heeft ze de titel Logistiek Talent 2023 gewonnen. “Ik zie er het speciale nog steeds niet helemaal van in wat ik nou eigenlijk doe, maar ik vind het wel leuk dat ik die titel heb gewonnen”, zegt ze bescheiden. “John heeft me ervoor opgegeven en omdat we een hele tijd niks hoorde dachten we dat het niks zou worden. Tot ik een paar maanden geleden te horen kreeg dat ik bij de laatste drie zat. Vorige week donderdag kwamen ze vertellen dat ik gewonnen heb.”

Van Akkeren noemt de winst in één woord fantastisch. “Ik bedoel: als iemand het verdient dan is het Annick het wel.” Het bedrijf H.Essers was zelf genomineerd voor de titel leerbedrijf van het jaar. Het bedrijf behaalde een mooie derde plaats. De praktijkbegeleider kan zich nog goed herinneren dat hij Annick voor het eerst zag. Dat was op een open avond die ze met haar moeder bezocht. Eén ding was toen al meteen duidelijk: ze wil vrachtwagenchauffeur worden.

Dat ze het stuur van aan vrachtwagen vast gaat houden, dat is een ding wat zeker is!

Haar toekomstdroom is glashelder. Ze weet niet alleen dat ze chauffeur wil worden, maar ook dat ze in een mooie lange Volvo wil rijden en dat haar bestemming Noorwegen moet zijn. “Het ver kijken vind ik het heel mooi, het hoog zitten maar ook gewoon het kunnen zeggen dat ik daarmee kan rijden. Ja, dat lijkt me gewoon geweldig. Ik ben best wel op mezelf, maar ik vind het wel mooi om die mooie horizon telkens te zien veranderen, dag en nacht en lange ritten, veel landen, mooie muziek”, zo praat ze over haar droom. Voor Van Akkeren is het niet de eerste keer dat hij dit hoort. “Hoe haar toekomst eruit zal zien, dat zal de tijd uitwijzen. Maar dat ze dat stuur van die vrachtwagen vast gaat houden, dat is een ding wat zeker is!”

Lees ook: Grondverkoop rond voor buitendijkse containerterminal Noordland: gemeente wil prijs niet noemen