Wouw

Annie (69) maakte film over metamorfose van kasteelterrein Wouw

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het kasteelterrein in Wouw heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. De contouren van het dertiende-eeuwse kasteel worden daardoor ieder jaar beter zichtbaar. Annie Hellemons (69) maakte als lid van de stichting kasteel van Wouw regelmatig video-opnamen, die ze verwerkt heeft tot een film die dit weekend op het foto en videoweekend in Wouw te zien is.

Het kasteelterrein is bekend terrein voor Annie Hellemons-Goorden. Zoals bijna iedere woensdag en zaterdag loopt ze ook vandaag met haar camera in de hand over het terrein. “Nu de brug er ligt maken er weer heel veel mensen gebruik van het terrein. Ze komen er voor een wandelingetje of om de hond uit te halen”, zegt ze terwijl ze met haar man richting de brug loopt.

Steeds als je dacht dat het er weer op zat, dan vonden ze weer wat

Het Kasteelterrein langs de Waterstraat in Wouw zag er een paar jaar geleden nog heel anders uit. “In 2016 was het een terrein met bomen eromheen, een vijvertje en er stonden haagjes die de kasteelmuren aangaven”, blikt ze terug. In dat jaar begonnen de onderzoeken en werkzaamheden waarbij verschillende muren van de oude burcht werden ontdekt. “Ze zijn toen gaan graven en steeds als je dacht dat het er weer op zat, dan vonden ze weer wat. Ze zijn doorgegaan tot 2021 en toen hebben ze de bomen gekapt en de aarde wallen gemaakt.”

256 Gigabyte

Het hele proces werd door Hellemons vastgelegd met de videocamera. Ieder jaar maakt ze van de beelden van dat jaar een overzichtsvideo. Nu heeft ze voor de videoclub van Wouw een video gemaakt die de complete metamorfose tot nu toe weergeeft. “Ik heb zes jaar lang films gemaakt van de gebeurtenissen op het terrein. Uiteindelijk heb ik 256 gigabyte aan bestanden.” De uiteindelijke video moest maximaal tien minuten duren. “Dat was een moeilijke klus!”

Première

De video van de metamorfose van het kasteelterrein is tijdens de demodagen van de videoclub in Wouw voor het eerst te zien. Dit evenement in samenwerking met de fotoclub van Wouw is op 5 en 6 november in De Geerhoek aan de Kloosterstraat in Wouw. “Daarna mag iedereen de film zien, dat is een goede reclame voor het kasteel.” Na de première van deze film zit het werk er nog niet op. Zolang het kasteelterrein in ontwikkeling is, gaat Annie naar eigen zeggen door met filmen.

Lees ook: Verrassende serie foto’s tijdens expositie fotoclub Wouw