Bergen op Zoom

Anouk Sep opent Sinterklaaswinkel: ‘Laten we eerst gewoon Sinterklaas vieren’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Anouk Sep heeft haar eigen pop-up Sinterklaaswinkel geopend: De Zaak van Sinterklaas. De winkel in de binnenstad van Bergen op Zoom moet opboksen tegen alle kerstartikelen en etalages die nu al te zien zijn. Door de Sinterklaaswinkel hoopt Sep dat Sinterklaas meer in het straatbeeld komt in deze tijd van het jaar.

“Je ziet tegenwoordig heel veel aandacht uitgaan naar het kerstfeest, waardoor Sinterklaas een beetje uit het straatbeeld verdwijnt”, begint de winkeleigenaresse. En dat vindt ze jammer. “Het Sinterklaasfeest geeft juist zo’n magische sfeer aan deze tijd van het jaar.”

Je ziet tegenwoordig heel veel aandacht uitgaan naar het kerstfeest, waardoor Sinterklaas een beetje uit het straatbeeld verdwijnt

Afgelopen zomer toen Sep op het terras zat, bedacht zij samen met haar man het idee om een Sinterklaaswinkel te starten. Toen is de onderneemster in het pand aan de Lombardenstraat 34 gaan kijken. “Vanaf toen is het balletje gaan rollen en had ik zoiets van dit wil ik graag gaan doen.”

Sep geniet zelf ontzettend van het Sinterklaasfeest. “Ik heb zelf een dochtertje van vier jaar oud. Ik vind het geweldig als ik haar zo zie genieten van het feest.”

Kerst

Terwijl het interview met Anouk plaatsvindt, wordt buiten de kerstversiering opgehangen in de binnenstad. “Natuurlijk ziet dat er gezellig uit.” Maar zo vroeg hoeft het eigenlijk nog niet. “Sinterklaas raakt daardoor een beetje ondergesneeuwd. Daarom ben ik deze winkel begonnen.”

In de Intratuin zie je in augustus al kerst. Waarom zou ik dan geen Sinterklaaswinkel openen in oktober?

Anouk kreeg vaak de vraag of oktober wel de goede tijd was om een Sinterklaaswinkel te starten. Haar antwoord is kort, maar duidelijk: “Ja! Als je kijkt naar de Intratuin in Halsteren, zie je ook dat ze in augustus al beginnen met de opbouw van hun kerstshow. Waarom zou ik dan geen Sinterklaaswinkel openen in oktober?”

Winkel

In de winkel worden artikelen verkocht die te maken hebben met het Sinterklaasfeest, zoals pepernoten en Sinterklaasmerchandise. En het kan zomaar zijn dat de goedheiligman langskomt voor kleine schoencadeautjes.

In ‘De Zaak van Sinterklaas’ is ook het kantoor te vinden van de kindervriend. “Het kantoor van de Sint is in onze winkel een escaperoom voor kinderen vanaf ongeveer zes/zeven jaar.” In deze escaperoom moeten kinderen opzoek naar de kwijtgeraakte code van de kluis van Sinterklaas, waar de verlanglijstjes in liggen.

Workshops

Anouk gaat ook workshops geven in haar winkel. Dat betekent dat er volop geknutseld kan gaan worden. Aan het einde van het jaar zal de winkel haar deuren weer sluiten. Als de goedheiligman het land uit is, gaat Anouk nog kerstworkshops geven. “De winkel zal niet zo op z’n kop staan als met het Sinterklaasthema, maar de kerstsfeer zal wel te zien zijn”, besluit ze.

Lees ook: The Most Wonderful Time Of The Year komt er weer aan bij Intratuin