Bergen op Zoom

Anthony (25) is helemaal op zijn plek als gastheer in de bibliotheek

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Iedere donderdag gaat Anthony Dijkstra met een lach op zijn gezicht naar zijn werk in de bibliotheek in Bergen op Zoom. En aan het eind van de dag gaat hij met diezelfde glimlach weer naar huis. De 25-jarige man heeft een verstandelijke beperking en ondersteunt als lid van het SDW serviceteam de bibliotheekmedewerkers.

“Gewoon lopen of in een fabriek werken net zoals mensen zonder een beperking kan ik niet. Want dat tempo kan ik niet bijhouden”, zegt Dijkstra. “Als ik hier werk merk ik helemaal niks van mijn beperking. De mensen laten mij ook gewoon in mijn waarde.”

Gastheer

Zittend achter zijn bureau bij de ingang van de bibliotheek aan de Kortemeestraat heeft hij al de bijnaam ‘de directeur’ gekregen. Hij begroet iedere bezoeker vriendelijk en zegt ze bij vertrek ook weer netjes gedag. “Ik vind het leuk om gastheer te zijn. Ik wijs mensen de weg en ik vind het ook leuk om klanten te verzorgen met een kopje koffie of thee.”

Op z’n plek

Als er vragen zijn waar Anthony zelf niet uitkomt, dan kan hij altijd terugvallen op zijn begeleider Cor Verbeeke. “Anthony is een heel erg open persoon die goed is in communicatie. Met zijn innemende persoonlijkheid zit hij precies op z’n plek waar hij nu zit”, zegt Verbeeke. “We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat er een tijd was dat de medewerkers van SDW er niet waren. Want ze ondersteunen ons enorm”, zegt Pascal van Zuilen van de bibliotheek.

En dat hij op zijn plek zit, dat beaamt de gastheer volmondig. “Ik vind het hartstikke leuk. Ik kom hier binnen met een grote glimlach en ik ga weer met een grote glimlach naar huis”, zegt Dijkstra.