Ossendrecht

Aspergeteler Ferry hoopt op de zon: ‘Het is gewoon nog te koud’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Het aspergeseizoen is begonnen. Al begint het seizoen voor de ene boer nét iets eerder dan voor de andere. Voor Ferry de Weert, van De Weert Asperges, geldt vooral het eerste. Echter werkte het weer de afgelopen tijd niet echt mee, maar volgens De Weert moet dat niks afdoen aan de smaak.

Er wordt hard gewerkt op de velden van De Weert Asperges in Ossendrecht. Een hand vol medewerkers houdt zich om de dag bezig met het telen van de tientallen stroken asperges. Zij zijn niet de enige. Er is namelijk veel concurrentie op de aspergemarkt binnen de Brabantse Wal.

De reden hiervoor is de karakteristieke grondsoort in dit deel van de provincie. “Asperges houden namelijk niet van natte voeten en hier in de buurt is dat nauwelijks het geval”, verklaart De Weert. Dat betekent niet dat iedereen al zo vroeg begonnen is. “De telers die geen mini tunnels (een extra laagje folie over de asperges, red.) gebruikt hebben, hebben waarschijnlijk nog maar sinds afgelopen week asperges.”

De kilo’s komen er wel, maar op een later moment

In de maanden maart en april is er weinig zon geweest. Dit is niet bepaald bevorderlijk voor de snelle groei van de asperges. Integendeel. “Het is gewoon nog te koud. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij een fors aantal minder kilo’s hebben”, vertelt De Weert. “Wij oogsten ook vroegsoorten en die kunnen we iets langer dooroogsten. De kilo’s komen er wel, maar op een later moment.”

Wel of geen zonuren, aan de smaak van de asperges valt er volgens de teler niks op te merken. Wel kan de kwaliteit van de asperges soms iets minder goed zijn. “Er kan een vlekje op zitten doordat de asperge iets trager groeit. Als je een goede raskeuze hebt gemaakt, dan zal dit daarentegen beperkt blijven. Net als bij ons.”

Aspergetip

Maar hoe maak je asperges het lekkerste klaar? De Weert heeft een aantal tips. “Ik heb vroeger geleerd om de asperges vijf minuten in een pan met een beetje boter goed te laten koken”, begint de teler. “Daarna laat je ze twintig minuten nagaren. Dat geeft de asperges een unieke smaak en zo blijft de structuur van de asperge zoals hij hoort te zijn.”