Bergen op Zoom

Augustalaan dankzij Hans een stuk groener: ‘Met zaad vul ik lege gaten op’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Het zag er niet uit!” Met een schepje in zijn ene hand en een plantje in zijn andere hand, kijkt Hans Dorst naar het strookje gemeentegroen voor zijn huis aan de Augustalaan in Bergen op Zoom. “Ik was er heel ontevreden over.”

Hij nam het initiatief voor Augusta Fleurt Op, om meer groen in zijn straat te realiseren. Daarvoor nam hij ook contact op met de gemeente. In het najaar werd er vervolgens één plantensoort geplant. Niet waar Hans op gehoopt had. “Ik vind het belangrijker voor de ecologie om een gemengd plantenassortiment te hebben.”

Het hele jaar kleur

Louis van der Kallen van de Bergse Sociaal Democraten bemoeide zich er daarom ook mee. Volgens hem zou de weinig gevarieerde beplanting in strijd zijn met de afspraken met de buurt. Daarom pleitte hij ervoor dat de buurtbewoners zelf gedeelten van de groenstrook bij mogen houden. “Met veel bloeiende struiken en lagere bodembedekkers, die het hele jaar kleur en voeding zouden kunnen betekenen voor vogels en insecten.”

Dat is nu dus gelukt. Van der Kallen plantte de eerste vlinderstruik, maar de strook heeft meer opfleuring gekregen. “Daar staat ammonia. Er is hulst, klaprozen, vingerhoedskruid, judaspenning…”, somt Hans op. “Ik heb ook nog heel veel zaad en daarmee vullen we de lege gaten op.”

Lees ook: BSD verbolgen over eentonige groenstroken Augustalaan: ‘Geef het beheer uit handen aan omwonenden’