Roosendaal

Banenmarkt Roosendaal On Stage belangrijker dan ooit

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De achtste editie van Roosendaal On Stage was volgens de organisatie van het evenement weer een groot succes. Woensdag waren er honderden vmbo-leerlingen van scholen in de buurt aanwezig op het Da Vinci College in Roosendaal. Zij bereiden zich hier voor op hun toekomst door kennis te maken met allerlei beroepen en bedrijven uit de verschillende sectoren.

De zaal, die zoals het thema paars-groen verlicht was, was verdeeld in de vier hoofdsectoren van het bedrijfsleven, met iedere sector zijn eigen kleur; Groen & Natuur (groen), techniek (blauw), handel & economie (rood) en Zorg- Welzijn & Maatschappij (oranje).

Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?

Nu de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol speelt in het bedrijfsleven, is het voor de aanwezige bedrijven des te belangrijker geworden om jongeren enthousiast te maken voor hun bedrijf. Naar de leerlingen communiceert de organisatie: ‘Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?’

Selwin Umar, organisator van Roosendaal On Stage, had na de eerste editie nooit verwacht dat er nog zoveel vervolg-edities zouden komen. “Het was zoals elk jaar weer een feestelijk event. Zowel buiten als binnen scheen het zonnetje”, zegt Umar. De organisator van het evenement ziet de link met de tegenwoordig krappe arbeidsmarkt met Roosendaal On Stage. “Bedrijven in de omgeving vinden het steeds belangrijker om al op een heel vroeg moment in gesprek te gaan met deze jonge leerlingen.”

Het is kijken waar je tussen past

Tussen de vele leerlingen lopen Tatum (15) en Kenza (14). Zij komen van de Curio prinsentuin in Oudenbosch en proberen tussen de grote groep leerlingen hun weg te vinden naar een match met een bedrijf. “Ik heb mij ingeschreven voor een dag bij de defensie, maar verder ben ik gewoon nog een beetje aan het kijken wat ik later wil gaan doen”, vertelt Tatum. Voor haar vriendin Kenza is de dag pas geslaagd zodra zij zich aan een bedrijf gekoppeld heeft, wat uiteindelijk gelukt is. “Ik heb mij aangemeld bij verpleegkundige, het is gewoon kijken waar je tussen past”, vertelt de leerlinge.

Vooroordelen

Hoewel er veel bedrijven waren die qua aanmeldingen vol zaten, waren er ook bedrijven die nog niemands interesse hebben kunnen verzilveren. De organisator denkt dat de kinderen -en de bedrijven zelf- vaak de vele mogelijkheden binnen een bedrijf nog niet inzien. “Als een leerling een transportbedrijf aan de voorkant ziet, dan denkt hij dat hij daar alleen maar kan solliciteren als hij chauffeur wordt”, verklaart Umar. “Terwijl er binnen zo’n bedrijf veel verschillende functies zitten.” Daarom spant de organisatie ook na het evenement in om matches te maken tussen leerlingen en bedrijven.

Lees ook: Roosendaal On Stage: ‘De tempel der werkgelegenheid’