Roosendaal

Basisschool de Gezellehoek opent eerste vrijwillige vuurwerkvrije zone in Roosendaal

Burgemeester Han van Midden opent eerste vrijwillige vuurwerkvrije zone bij OBS de Gezellehoek in Roosendaal

Burgemeester Han van Midden opent eerste vrijwillige vuurwerkvrije zone bij OBS de Gezellehoek in Roosendaal. Foto: de Gezellehoek

Kitty Joachems Kitty Joachems

Vlak voor het begin van de herfstvakantie opende burgemeester Han van Midden samen met leerlingen van OBS de Gezellehoek de vrijwillige vuurwerkvrije zone. Hij deed dat door een bord op te hangen. Op het bord roepen de kleuters en kinderen van groep vier met eigen tekeningen op om hier geen vuurwerk af te steken.

Meteen daarna werd ook een bord opgehangen bij Kinderboerderij Minnebeek. De vrijwillige vuurwerkvrije zone is een samenwerking tussen de gemeente Roosendaal en de Gezellehoek. Twee jaar geleden werd bij deze school nog een vuurwerkbom naar binnen gegooid. Vervolgens brak er brand uit in de school aan de Rodenbachlaan. Een leerlinge van de Gezellehoek vertelde destijds aan het NOS Jeugdjournaal dat ze niet kon slapen door al het vuurwerk rondom haar huis. “Ik was helemaal geschrokken.” Ook één van haar klasgenootjes was in paniek.

Vriendelijk verzoek

“Nu doen de kinderen met deze borden zelf een oproep”, vertelt Kim Zandberg. Hij is directeur van de Gezellehoek. “Het ontwerp van het ‘geen vuurwerk’ bord is gemaakt door leerlingen uit groep vier en de kleuterklas van onze school.” Het is een vriendelijk verzoek van de kinderen om in deze omgeving geen vuurwerk af te steken.

Handhaven

Volgens een woordvoerder van de gemeente Roosendaal is het geen formeel vuurwerkverbod. Want dat is haast niet te handhaven. “Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In dat tijdsbestek hebben zowel de politie als andere hulpdiensten meestal de handen vol. Er is dan geen capaciteit om te handhaven op vuurwerkvrije zones.” Uiteraard wordt wel gehandhaafd op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane periode. Niet alleen op de vrijwillige vuurwerkvrije zone maar op alle plekken in de gemeente Roosendaal.

Op de ladder

“Onze burgemeester omarmt dergelijke initiatieven en was daarom direct bereid de opening te verrichten”, aldus de gemeentewoordvoerder. Daarom klom Van Midden op de donderdag vóór de herfstvakantie onder het toezicht oog van de leerlingen op de ladder in de omgeving van de Gezellehoek. Volgens de gemeente verschijnen de komende tijd meer ‘geen vuurwerk’ borden op verschillende plekken in Roosendaal.

Lees ook: Weer vuurwerkoverlast, brand en relletjes in Roosendaal