Roosendaal

Basisschoolkinderen strijden voor plekje op Brabantse schaak­kampioenschappen

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

25 teams van 7 verschillende West-Brabantse basisscholen hebben woensdag gestreden op het Bassischoolschaakkampioenschap, georganiseerd door Stichting Schaak Promotie. De scholieren streden om een plekje op de Brabantse schaakkampioenschappen, dat op 16 april zal plaatsvinden in Oosterhout. Dit deden zij in teams van vier klasgenoten die uiteindelijk zoveel mogelijk punten bij elkaar probeerden te winnen voor hun team.

Wat verwacht je als je te horen krijgt dat er in totaal 109 mensen in één ruimte aan het schaken zijn? Waarschijnlijk verwacht je een zaal vol met volwassen mannen en een oorverdovende stilte. Dat was woensdag in ieder geval niét het geval in het JTC (Jan Tinbergen College) in Roosendaal. Daar waren basisscholieren vanuit allerlei verschillende groepen geconcentreerd bezig met schaken.

Sommige scholen -die uit de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Moerdijk, Halderberge, Rucphen en Etten-Leur komen- hadden zelfs vier tot zeven teams meegenomen. Ger IJzermans, voorzitter van Stichting Schaak Promotie, is erg tevreden over het aantal aanmeldingen. “25 teams is een goede opkomst. Het kunnen er altijd meer zijn en de ruimte is er groot genoeg voor”, vertelt IJzermans. “Het is ook fijn om veel blije kinderen te zien.” Het schaakkampioenschap voor basisschoolteams, dat voorheen in Bergen op Zoom gehouden werd, bestaat al meer dan 25 jaar.

Geconcentreerde blikken tijdens de schaatpotjes.

Gefocust

Zodra de gespeelde partijtjes klaar waren, hadden de kinderen even de tijd om hun energie kwijt te kunnen. Waar de één meekeek bij de wedstrijd van een teamgenoot, ging de ander in het niet-bezette deel van de zaal rondspringen en -rennen. Hoewel dit niet echt bevorderlijk was voor de stilte, leken de nog in een wedstrijd zittende kinderen er geen last van te hebben. “Kinderen zijn zeer gedisciplineerd. Op het moment dat ze achter het schaakbord zitten, zijn ze een stuk meer gefocust”, vertelt voorzitter IJzermans.

Het is vooral heel uitdagend

Ook Sophie (11) van basisschool Fortuna leek geen last te hebben van de drukte. Zij heeft uiteindelijk vier van haar zeven wedstrijden gewonnen. De Fortuna-scholier vindt het schaken erg leuk en snapt goed waarom het zo populair lijkt te zijn onder haar leeftijdsgenoten. “Het is vooral heel uitdagend en je kan tegen iedereen spelen; Je vrienden, familie of mensen die je niet eens kent.”

En de winnaars zijn…

Aan het einde van het toernooi werd er bekend gemaakt wie de vier beste teams waren en wie er dus mogen meedoen aan de Brabantse schaakkampioenschappen. De derde plek is gedeeld op zowel match- als bordpunten.

  1. Explora Etten-Leur
  2. Fortuna Woensdrecht
  3. De Kroevendonk Roosendaal/De Vlindertuin Roosendaal

Er werd in teams van vier gespeeld. De beste spelers per bord waren:

  1. Malek Tayeb (De Vlindertuin Roosendaal)
  2. Rowan Bastiaansen (Explora Etten-Leur)
  3. Luc Hopmans (De Klimroos Roosendaal)
  4. Maurits de Groot (Fortuna Woensdrecht)
Lees ook: Carl 3D-print Vastenavend-schaakspel: ‘Acht uur bezig met één stuk’ Lees ook: Jurre wint Sjors Sportieftekenwedstrijd Roosendaal