Heerle

Basisschoolleerlingen stralen in Puitelaandse carnavalsfilm: ‘Superleuk’

Een groepsfoto tijdens de opnames (foto: Stichting KinderCarnaval Heerle)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Leerlingen uit alle groepen van basisschool Berkenveld in Heerle hebben een rol in de nieuwe carnavalsfilm van Puitelaand. Stichting KinderCarnaval Heerle maakt al jaren carnavalsfilms, maar de samenwerking met de school is wel nieuw. “We willen hierdoor verbinding creëren met de kinderen.”

“We zullen eens kijken of de Prins al wakker is”, zegt Puitepliesse d’n Kwaoker terwijl hij samen met Tina Toeter naar het huis van de Prins loopt. Maar op de bel wordt niet gereageerd. “Laten we elf keer aanbellen”, zegt Tina. En dat werkt. Nar Kwibus komt via de brandgang tevoorschijn. “Dat duurde lang. We hebben alles uit de kast gehaald om jullie wakker te krijgen”, zegt Tina ietwat geïrriteerd.

Kwibus kan niet zomaar bij de voordeur komen, verklaart hij. “De prins is heel de nacht bezig geweest om alles uit de kast te halen voor 2024. Hij had ruimte nodig in de garage voor een geheim en groots project. Heel de gang staat vol.”

Wat dat project is, wordt al snel duidelijk. Er staat een grote kast in de garage met daarop het carnavalsmotto van Puitelaand van 2024: We aole alles uit d’n kast. Kwibus, de Kwaoker en Tina besluiten de kast mee te nemen naar basisschool Berkenveld, waar ze de kast vullen met de leerlingen van de school. Dat allemaal als verrassing voor Prins Rikus I, die nog van niks weet.

Filmsterren

Voorheen werd de jaarlijkse carnavalsfilm gemaakt als uitnodiging voor de kleine puitjes en puitinnekes. “Het was een aankondiging op de kindermiddag”, legt filmmaker Mathijs van der Logt uit. Dat is nu wel iets veranderd. “Nu is de kindermiddag een verlenging op de filmpremière, en de film is nu ook een uitnodiging voor álle activiteiten die we in Heerle organiseren voor carnaval.”

Behind the scenes(foto: Stichting KinderCarnaval Heerle)

Dit jaar zijn voor het eerst de kinderen waarvoor de film bedoeld is betrokken bij de opnames. In de film zie je namelijk hoe kinderen van alle klassen de kast ingaan, en daar een feestje vieren. “Daardoor is het voor de kijker misschien soms wat traag, maar we maken dit voor de kinderen. Zij vinden het superleuk om zichzelf in de film terug te zien.”

We willen de kinderen graag betrekken bij het carnavalsfeest.

Een ander belangrijk doel van de film is dat de kinderen een connectie krijgen met carnaval. “We willen ze graag betrekken bij het feest, zeker met het oog op later. De jeugd is de toekomst. En de kinderen van de mensen uit de stichting zijn al geen kinderen meer, dus we moeten andere manieren verzinnen om de kinderen kennis te laten maken met ons. En we vinden het zelf ook gewoon erg leuk om te doen hoor.”

Vrijdag 19 januari was de première van de film. “Dat was aansluitend op de carnavalslessen die we hebben verzorgd. En na het kijken van de film hebben we alvast een preparty van Tina Toeters A-Meezing Meezing Middag gehad. Dat beviel ons allemaal zo goed, dat willen we volgend jaar graag weer zo doen!”

Lees ook: Kinderen in Heerle krijgen carnavalsles: ‘Belangrijk om de jeugd er vroeg bij te betrekken’