Nispen

Bebouwde kom te ver weg voor rotondekunst

Rotonde Nispen

Een van de beoogde rotondes van de N262 (© Google Maps)

Paul Joachems Paul Joachems

Er komt geen kunst op de rotondes aan de Antwerpseweg bij Nispen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die het CDA eerder hierover had gesteld. De rotondes zijn van de provincie Noord-Brabant en niet van de gemeente Roosendaal. Daarom heeft het college de vragen moeten voorleggen aan de provincie.

Nicole Roeken stelde eerder namens de fractie van het CDA vragen over rotondekunstwerken. Deze kunstuitingen zouden volgens haar op de rotondes aan de N262 ter hoogte van de Heijbeeksestraat en ook bij de Nispenseweg moeten komen. Het onderzoek naar de mogelijkheden werd ondersteund door de Stichting Cultureel Nispen.

Regels provinciale wegen

De provincie Noord-Brabant geeft aan dat zij op basis van de geldende regels gemeenten kunnen toestaan om een kunstuiting op het middenterrein van een provinciale rotonde te plaatsen. Echter gelden hiervoor criteria die zijn opgesteld om de functie van de provinciale weg te waarborgen en de verkeersveiligheid te beschermen. Zij benadrukken dat provinciale wegen een belangrijke doorstromingsfunctie hebben. De provincie wil voorkomen dat die wegen vaker dan strikt noodzakelijk moeten worden afgesloten voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan objecten zonder verkeersfunctie. En daar wringt de schoen: een kunstwerk op een rotonde is dus een object zonder ‘verkeersfunctie’.

Bebouwde kom of niet?

Één van de belangrijkste criteria voor rotondekunst is volgens de provincie dat een rotonde binnen of direct op de grens van de bebouwde kom ligt. De beide genoemde rotondes van de N262 liggen (ver) buiten de bebouwde kom. Om die reden komen beide rotondes niet in aanmerking voor kunstuitingen.

Misschien toch nog kansen

Roeken vindt het erg jammer dat er geen rotondekunst komt. “Ik had gehoopt dat ‘op of in de buurt van de kom grens’ een wat meer rekbaar begrip was geweest. Nu lijkt het redelijk onmogelijk.” Ze heeft al wel contact gezocht met de fractiecollega’s in de provincie. Zij ondernemen nog een poging om te kijken of het toch mogelijk is. “Als ook zij aangeven dat er echt geen kansen zijn, dan houdt het inderdaad helaas op voor wat betreft de rotondekunst. Of we zouden de grens van de bebouwde kom moeten verleggen, maar dat lijkt me zelfs nog wat omslachtiger”, zo besluit Roeken lachend.

Lees ook: CDA wil rotondekunst in Nispen