Roosendaal

CDA wil rotondekunst in Nispen

Rotonde Nispen

Een van de beoogde rotondes van de N262 (© Google Maps)

Paul Joachems Paul Joachems

Namens de fractie van het CDA stelt Nicole Roeken vragen aan het college over rotondekunstwerken. In de inleiding van de brief stelt Roeken dat ook in Nispen rotondekunst niet zou misstaan. Haar fractie geeft aan dat zij graag de mogelijkheden willen onderzoeken, gesteund door Stichting Cultureel Nispen.

Roeken is fractievoorzitter van het CDA in Roosendaal. “We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig. Maar uiteraard heeft ook corona dit allemaal vertraagd.” Ze is eerder hierover benaderd door kunstenares Carla Brosens, ook uit Nispen. “Zij klopte bij mij aan en vertelde me hoe leuk het zou zijn om bij binnenkomst van Nispen bijzondere kunstwerken te zien op de rotondes.”

Verkeersveiligheid en doorstroming

Het is de wens dat de kunstwerken op de rotondes aan de N262 ter hoogte van de Heijbeeksestraat en ook bij de Nispenseweg komen. Roeken schrijft in haar brief dat ze bekend is met de voorwaarden van de Provincie Noord-Brabant. “Deze voorwaarden zouden met name te maken hebben met het beschermen van de verkeersveiligheid en de doorstroming. Acht u het op basis van die criteria mogelijk om op de twee hierboven genoemde rotondes kunstobjecten te plaatsen?”

Alleen kunst binnen bebouwde kom

“Buiten de bebouwde kom staat de Provincie in principe geen kunstuitingen toe”, stelt Roeken in de brief. Deze uitingen mogen wel binnen de bebouwde kom of direct op de grens van de bebouwde kom. “Is het mogelijk om de term: ‘op de grens van de bebouwde kom’ in deze context nader te duiden?” Roeken wil ook graag van het college weten of de rotondes mogelijk zijn gesitueerd op de grens van de bebouwde kom. Tenslotte besluit Roeken haar vragen: “Bent u bereid om bij de Provincie navraag te doen of het indienen van een vergunningsaanvraag voor het plaatsen van een kunstuiting op één of beide genoemde rotondes kansrijk is?”

Wat voor kunst er precies moet komen op de rotondes weet Roeken niet. “Het is mooi als Stichting Cultureel Nispen hiermee aan de slag kan.”