West-Brabant

Begraven in Roosendaal duurder dan Brabants gemiddelde

Foto: © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een eigen graf op de gemeentelijke begraafplaats is in Roosendaal een stuk duurder dan in Woensdrecht en Bergen op Zoom. Roosendaal zit zelfs boven het Brabants gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Monuta.

Als je een betaalbaar graf wilt, ben je in deze regio het beste af op de RK Begraafplaats Nieuw-Borgvliet in Bergen op Zoom. Daar kost een eigen graf voor 1 persoon 1.110 euro. Het duurst ben je uit op Begraafplaats Zegestede in Roosendaal, waar je 2.393 euro moet neertellen. En Woensdrecht zit daar tussen in met 1761 euro voor de begraafplaatsen in Hoogerheide, Ossendrecht en Putte. Bij alledrie de gemeenten krijg je 20 jaar grafrechten. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta.

Volgens Monuta kost een graf  in Brabant gemiddeld zo’n 1.983 euro. Daar zit Roosendaal dus flink boven. Maar het landelijk gemiddelde is nóg veel meer: ongeveer 2.949 euro aan grafkosten voor een privéplek. Er zijn enorme verschillen tussen Nederlandse gemeenten. Met als uitschieter de gemeente Groningen die maar liefst 8.072 euro rekent. De goedkoopste is de gemeente Losser waar je 748 euro betaalt.

Algemeen graf is goedkoper

Je kunt bij gemeenten meestal kiezen uit verschillende soorten graven. De prijzen hierboven zijn voor privégraven voor 1 persoon. Er zijn ook privégraven voor 2 personen en algemene graven. In een algemeen graf worden meerdere mensen boven elkaar begraven, ook als ze geen familie van elkaar zijn. Een algemeen graf mag ook al na 10 jaar worden geruimd. Dit soort graven zijn goedkoper. In Roosendaal betaal je dan 1.275 euro voor 15 jaar en in Woensdrecht 1.306 euro voor 10 jaar. De RK Begraafplaats in Bergen op Zoom heeft geen algemene graven.

Uitvaartverzekeraar Monuta merkt dat sommige gemeenten flinke jaarlijkse prijsstijgingen hebben voor de gemeentelijke begraafplaatsen. De stijging kan oplopen tot 20 procent. Maar de kosten zijn niet altijd makkelijk uit te rekenen. Want gemeenten rekenen soms aparte grafrechten, onderhoudskosten en kosten voor vergunningen om gedenkstenen te mogen zetten. Maar elke gemeente bepaalt dat zelf. Net als de duur van de grafrechten.

Prijzen moeten makkelijker te vergelijken zijn

Monuta vindt dat de grafkosten overal hetzelfde berekend zouden moeten worden, zodat je makkelijk kunt vergelijken. De verzekeraar heeft het probleem daarom landelijk aangekaart. “Monuta heeft in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgeroepen dit thema bespreekbaar te maken bij haar leden en het volledige onderzoek en bevindingen beschikbaar gesteld,” aldus Monuta.

In Brabant werd in 2019 ongeveer 26 procent van de overledenen begraven. De andere 74 procent werd gecremeerd. De meeste crematoria zijn particuliere bedrijven en dus niet in handen van de overheid. De kosten voor een crematie zijn lager, omdat het om eenmalige kosten gaat. Je hoeft namelijk niet jarenlang een graf te onderhouden. Een stille crematie zonder dienst kost in Nederland gemiddeld 684 euro. Met een dienst er bij ligt het gemiddelde op 1.336 euro.

Graf- en crematiekostenmeter

Monuta heeft de onderzochte kosten op haar website gezet in een graf- en crematiekostenmeter. Je ziet daar een landkaart waarop je de gemeentelijke begraafplaatsen kun aanklikken. Dan zie de verschillende kosten die in die plaatsen worden gerekend. Monuta heeft ook van 106 crematoria gegevens gekregen over de kosten. Die zijn ook op de landkaart te vinden. Klik hier om de kostenmeter te bekijken.