Bergen op Zoom

Beiaardier brengt met Radar Love ode aan Golden Earring

Maarten Elst Maarten Elst

Nederland stond donderdagavond stil bij het plotse nieuws dat Golden Earring na vijftig jaar stopte als oudste nog actieve rockband. Gitarist en mede-oprichter George Kooymans maakte onlangs bekend dat hij aan de spierziekte ALS lijdt en niet langer kan optreden. Vrijwel alle radiostations in Nederland brachten donderdag om 17.15 uur het nummer Radar Love van Golden Earring ter gehore ter ere van het oeuvre van de Haagse band. Ook veel beiaardiers brachten een ode, zo ook in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Het is een trap of 170, maar dan heb je ook wat. De 49-jarige beiaardier Janno den Engelsman loopt vlak voordat de klokken vijf uur slaan het trappenhuis op richting het klokkenspel dat bovenin de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom staat. Er staat hem een ongebruikelijk optreden te verwachten: Radar Love van Golden Earring. ,,De band gaat stoppen vanwege de ziekte van George Kooymans”, weet Den Engelsman. ,,Dat is heel triest. Het is een zeer bekende Haagse band, vandaar dit eerbetoon. Door heel het land klinkt nu Radar Love, ook op het carillon.”

Kleine aanpassingen

De muziek van Golden Earring, de rockband die in vijftig jaar een zeer groot oeuvre bij elkaar speelde, is niet gemaakt voor een carillon. ,,Hier en daar hebben we als beiaardiers wel het nummer moeten aanpassen. Ik heb bijvoorbeeld geen slagwerk hier naast me staan”, legt Den Engelsman uit. ,,Ik werd onlangs getipt door collega-beiaardiers dat dit eerbetoon eraan zat te komen en gevraagd om eraan mee te doen. Het sluit eigenlijk mooi aan bij alle andere initiatieven die Radar Love hebben laten klinken.”

Dat de bladmuziek uitdagend is, vindt de Bergse beiaardier helemaal niet erg. ,,Natuurlijk heb ik wel thuis geoefend. In de laatste versies pas je toch nog een paar kleine details aan waardoor het toch beter klinkt. Ik hoop dat dat toch gelukt is en dat het toch herkenbaar was voor mensen.”