Bergen op Zoom

Beleef Kunsten in de Monumenten op de Brabantse Wal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Bergen op Zoom organiseert de landelijke Open Monumentendagen onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten’; een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur. Diverse monumenten openen in het weekend van 9 en 10 september hun deuren voor publiek.

Het thema van dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Dat ga je terugvinden in de vele monumenten en activiteiten. Tijdens dit weekend worden boeren, burgers en buitenlui en monument met elkaar verbonden.

Cultuur verenigingen, koren, harmonieën en kunstenaars zorgen voor een levendig programma vol cultuur en vermaak dat jong en oud aanspreekt. Enthousiaste gidsen geven een toelichting in en over de vele historische panden.

Zo kan je bij Villa de Beek in Halsteren een lunch nuttigen en vervolgens deelnemen aan een rondleiding op het landgoed. Op de Grote Markt in Bergen op Zoom is een jaarmarkt met oude ambachten en een waanzinnig paardenspektakel dat in en rondom het centrum trekt. De tentoonstelling Bergen op Zilver is ook tijdens het weekend te bezichtigen. Er is een prachtige fietsroute die je voert naar bekende en onbekende locaties op de Brabantse Wal. Op Fort de Roovere ga je terug in de tijd naar de 80 jarige oorlog.

Je herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht. Op veel locaties zijn er rondleidingen en kan je genieten van optredens, verhalen, film & exposities. De toegang tot het evenement is gratis, behalve Popmonument en de lunch/rondleiding op Villa de Beek.

Kijk voor het volledige programma en de deelnemende panden op www.kunstenindemonumenten.nl.